Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-15 10:44:00

Orbán Visegrádon: ha kiesik az MSZP az plusz 3 mandátum a Fidesznek

Orbán Viktor tegnap este Visegrádon szigorúan zárt körben arról beszélt: jó pozícióban várja a kormány és a Fidesz a választást. Ő nem szeretne koalíciós kormányzást, a Fidesznek a felmérések szerint van 2,2 millió szavazója, ezzel megszerezhető az abszolút többség április 8-án. A miniszterelnök a jelenlévő képviselők tájékoztatása szerint azt mondta, ha kiesik az MSZP, az nekik 3 plusz mandátumot jelenthet. Soros nevét ki sem ejtette, Simicskával kapcsolatban egy félmondatos poént eleresztetett.

Orbán Viktor Visegrádon a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén tegnap a Thermal Hotel Visegrádban – szigorúan zárt körben – az április 8-ai választásokról azt mondta: jó a pozíciójuk, a mostani kalkulációk szerint nem kényszerülnek koalíciós kormányzásra, ha győznek. Szavai szerint azt a "politikai luxust" élvezhetik majd, hogy az abszolút többség megszerzésével ismét egyedül kormányozhatnak. Ezt arra alapozta, hogy jelenleg van 2,2 milliós táboruk/szimpatizánsuk, és ha ennyien szavaznak rájuk, azzal már megnyerhető a választás, és elérhető a feles parlamenti többség az újabb kormányalakításhoz.

Az egyik résztvevő elmondása szerint, ami az ellenzéket illeti, Orbán Viktor azt mondta: az MSZP kieshet a parlamentből a Párbeszéddel közösen ugyanis 10 százalékot kellene szereznie. Amennyiben kiesik, az a Fidesznek 3 plusz mandátumot hozna – jósolta.


A kétharmadról nem biztos, hogy letett a miniszterelnök, de este "nem abba az irányba beszélt" – mondta forrásunk.

Forrásaink szerint az LMP kapcsán a miniszterelnök azt a meglátást tette, hogy a Szél Bernadett által vezetett párt nem köthet szövetséget a Jobbikkal vagy a baloldal erőivel, "mert akkor szét fog esni". A Jobbikról, vagy Vona Gáborról Orbán Viktor nem különösebben beszélt, de egy képviselői kérdésre válaszolva azt érzékeltette: nem tekinti egyáltalán veszélyes riválisnak a Jobbikot, lehet hogy pár százalékkal jobb eredményük lesz, jobban szerepelnek, mint amit a közvélemény-kutatások mutatnak, de nem kormányképesek.

Berlusconit dicsérte

A koalíciós kormányzás kapcsán a miniszterelnök utalt a "vontatott" német kormányalakításra, a bajorokat viszont követendő példaként említette. Az olasz választások előtti helyzetről egy kérdésre válaszolva hosszabban beszélt, a 81 éves Berlusconit dicsérte, kiemelte "mire képes" a mostani pozíciójából is "fő karmestere a jobbközépnek".


Orbán Viktor most is egységre szólított fel, és komoly, "külföldről irányított" kampányra számít.

Brüsszel kapcsán Szájer Józsefnek név szerint, külön megköszönte a fideszes csoport munkáját, segítségét abban, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhatott, nem vetődött fel a párt kizárása. Egyik forrásunk szerint Orbán Viktor úgy fogalmazott, a Néppárt nagyon komoly "védelmet" jelent a magyar kormánynak a brüsszeli, európai össztűzben.

"Lehetetlenség!" – így minősítette a miniszterelnök azt a javaslatot, amit Jean-Claude Juncker fogalmazott meg a napokban: hogy az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak legyen egy elnöke. A miniszterelnök szerint a "semleges" Bizottság, és az európai kormányfők politikai döntéseket hozó testülete, az Európai Tanács nem hozható össze egy testületté.

A miniszterelnök úgy tűnik komolyan gondolja a kizárólagos orosz energiafüggőség megszüntetését: Visegrádon a képviselőknek is azt mondta: Romániából 4 milliárd köbméter gázt kaphatunk – számolt be forrásunk, aki szerint a miniszterelnök "egész este lezser könnyedséggel, magabiztosan beszélt".

Az európai színtér után jön az ENSZ

Orbán Viktor miniszterelnök a Veszprémi 7 Nap városi hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: "azt a kultúrát kell megtartani Magyarországon, amelyben minden magyar ember otthon érzi magát, ezt pedig - függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem – úgy hívják, hogy keresztény kultúra."

Az ENSZ-jelentés kapcsán a migrációt népvándorlásnak nevezte, és kijelentette: az európai színtér után az ENSZ fórumain is el kell mondani, hogy Magyarország szerint a migráció veszélyes dolog, azt nem bátorítani, hanem inkább fékezni kell. "Ahelyett, hogy nagy néptömegeket mozgatnánk egyik helyről a másikra, arra kell fordítani az erőinket, hogy mindenkinek ott segítsünk, ahol született, és mindenkinek legyen lehetősége emberhez méltó életet élni a saját országában" – fogalmazott Orbán Viktor.

Frissítés: A tegnap esti Orbán beszédről újabb információk jutottak el az ATV főmunkatársához: az egyik képviselő megfogalmazása szerint Orbán Viktor a koalíciómentes kormányzás kapcsán azt mondta, „nem is tudjuk, milyen jó dolgunk van”. Az az általunk megkérdezett képviselőket is némiképp meglepte, hogy


a miniszterelnök egyáltalán nem beszélt a politikai helyzetértékelésében Soros Györgyről, forrásaink szerint ki sem ejtette a nevét, de a Stop Sorost sem ragozta.

Az Elios ügyről sem beszélt, Simicska Lajossal pedig mindössze viccelődött a sajtóviszonyok átalakulása kapcsán, amikor azt elemezte, hogy sikerült „független” sajtóviszonyokat teremteni, de szerinte van még teendő ezen a téren. Forrásaink értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy újabb orgánumokat szerezhetnek meg kormány közeli vállalkozók vagy oligarchák, ha Fidesz győzelem lesz április 8-án.

További belföldi híreink