Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-14 07:12:00

A kéményseprők elnöke is bejelentkezett a parlamentbe

Közleményben tudatta a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ), hogy elnökük, Vámos Csaba a Heves megyei 01. számú választókörzetben méretteti meg magát a 2018-as választáson. Az atv.hu megkereste Vámost, aki azt mondta: a munkavállalók érdekeit tartja elsőnek, amelyet a politika mintha szem elől tévesztett volna.

A kéményseprők elnöke is bejelentkezett a parlamentbe

Újabb civil lépett a „küzdőtérbe”, annyi különbséggel, hogy Vámos Csaba függetlenként kíván indulni. Nem olyan régen Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke jelentette be, hogy politikai útra lép, és a DK támogatásával indul Budapest 13. számú választókerületében.

Az KOSZ elnöke úgy fogalmazott a jelöltségéről, hogy nem áll messze tőle a közélet, hiszen lassan harmadik éve vezeti a szakszervezetet és, bár próbálnak semlegesek maradni, a munkavállalók jogaiért, lehetőségei és érdekei képviseletében mégis sokszor a politikához kell fordulniuk. Vámos elmondta,

az Országgyűlésben megszülető törvények „zsebbevágóan is igen érzékenyen érintik”,

amiatt pedig, hogy a szakszervezetek jogait az utóbbi években, évtizedekben megnyirbálták, máshol is próbálna a munkavállalók érdekeiért tenni.

Az atv.hu kérdésére arról is beszélt, hogy a politika sok mással foglalkozik, ahelyett, hogy a munkavállalók problémáira figyelnének. Ezért tartaná fontosnak a KOSZ elnöke, hogy kerüljön fókuszba annak a 4,5 millió embernek a problémája, aki „a nemzetgazdaság motorját képezve ezt az országot a hátán cipeli”. Kiemelte: politikusként az értékteremtő emberekre szeretne koncentrálni.

Arról is beszélt, hogy a munkavállalói társadalomban is érzékelhető az, hogy

„az embereknek elegük van ebből a folyamatos sárdobálásból, mocskolódásból, gyűlöletkeltésből, ami ma teljes mértékben fullasztóvá teszi a hazánkat”.

Megkérdeztük Vámos Csabát arról is, történt-e bármi fejlemény azon törvény tekintetében, mellyel tavaly a kormány eltörölte a kémények kötelező ellenőrzését. Válaszában elmondta: párbeszéd azóta sem volt a kormánnyal és azt is sajnálatosnak tartja, hogy nem működik az érdekvédelmi szervezeteket és jogalkotók, kormányzat vagy helyi szinten az önkormányzatok között a megfelelő szociális párbeszéd.

Hozzátette: mint független országgyűlési képviselő-jelölt, ennek erősítésén is dolgozna, azt az álláspontját pedig továbbra is fenntartja, hogy ha a szabályozáson nem változtat akár a jelenlegi, akár az új kormány, akkor a problémák csak fokozódni fognak és a szén-monoxid mérgezéses esetekből „tragédiák sorozata alakulhat ki”.

Vámos Csabának egyébként a fideszes Nyitrai Zsolttal, a jobbikos Mirkóczki Ádámmal, a DK-s Kertészné Kormos Noémivel és az LMP-s Komlósi Csabával kell megmérkőznie a parlamenti mandátumért április 8-án.

További belföldi híreink