Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-13 07:09:00

Ha teheti, most intézze el az ügyeit, a héten újabb sztrájk kezdődik

Csütörtökön folytatódik az önkormányzati dolgozók sztrájkja. A munkabeszüntetés ezúttal három munkanapot érint. A szakszervezet azt szeretné, ha 10 év után végre minden önkormányzati köztisztviselő bére növekedne, és a kormány leülne velük egyeztetni az emelés mértékéről.

Ha teheti, most intézze el az ügyeit, a héten újabb sztrájk kezdődik

Január 12-én és 15-én majdnem hétezer dolgozó, az önkormányzati köztisztviselők közel 40%-a sztrájkolt a Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének felhívására.
 
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke elmondta, csütörtökön folytatódik a munkabeszüntetés, amely most már három munkanapot érint majd. A sztrájkkal azt szeretné kikényszeríteni a szakszervezet, hogy minden önkormányzati köztisztviselő bére emelkedjen.

Boros Péterné szerint 10 éve nem volt érdemi béremelés az önkormányzatoknál, csak néhány tehetősebb településen és ott is saját, nem állami forrásból. Az egységes béremelésre a szakszervezet szerint 42 és fél milliárd állami forintra lenne szükség.

„A mi sztrájkunk arról a 17 ezer kollégáról szól, akinek jelentős része olyan kistelepüléseken él, ahol az adóerő-képesség nem teszi lehetővé, hogy helyi forrásokból emeljék a kereseteket” – tette hozzá Boros.

Arra kérte a támogatókat, hogy a sztrájk ideje alatt viseljék ruhájukon a szolidaritás kék színét, vagy a sztrájk jelképét, a kék smileyt. A Magyar Nők Szövetsége már partnerségi szövetséget kötött a szakszervezettel.

A Belügyminisztérium az ATV Híradójának kérdéseire azt válaszolta: az önkormányzati dolgozók béremelése az önkormányzatokon múlik. Szerintük ezért nem csatlakozott az MKKSZ korábbi sztrájkjához az önkormányzati hivatalok 92 százaléka.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink