Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-12 20:45:00

Izgulhat a Jobbik, az MSZP és a DK is

Csaknem 8 millió választási értesítőt visznek ki mától a postások. Aki egy hét múlva sem kap ilyen levelet, annak a helyi jegyzőnél kell azt kérnie. Közben egy friss felmérésből kiderül, hogy a Fidesz-szavazók nagyon hűek, nem igazán hajlandóak átszavazni. Az ellenzéki pártok között viszont viszonylag nagy az átjárhatóság. A választók egyharmada viszont még egyáltalán nem tudja, hogy kire szavaz majd.

Lázasan válogatják a választási értesítőket a Nyugati téri postán. A postásoknak egy hét alatt kell mindenkihez eljuttatni a tájékoztatókat. A választók harmada azonban még nem döntötte el, hogy elmegy-e szavazni és kire voksol.

A Závecz Research legfrissebb felmérése szerint, amelyet az Index megrendelésre készített, ráadásul az sem lehet tudni, hogy a biztos pártválasztók nem gondolják meg magukat. Az MSZP szavazóinak egyharmada például biztosan, de legalábbis valószínűleg más pártra fog szavazni. A Fidesz jelenlegi támogatóit viszont úgy tűnik, hogy már nem igazán lehet eltántorítani.

Závecz Tibor szerint ez az eredmény inkább a baloldali pártok zűrzavaros jelöltállítási időszakának köszönhető.

Ezt támasztja alá az is, hogy az MSZP és a DK szavazói nem zárkóznak el attól, hogy átszavazzanak egymás jelöltjeire. A Jobbik és a Fidesz között is előfordulhat keresztbeszavazás, a legkevésbé viszont az LMP-t utasítják el az ellenzék támogatói.

Karácsony Gergelyt nem aggasztja a felmérés eredménye. „Ennek a szövetségnek a szavazói a legelkötelezettebbek a kormányváltás mellett, és arra a jelöltre fognak szavazni, aki a legnagyobb esélyes kihívója helyben vagy országosan a Fidesz jelöltjeinek, ez pedig az MSZP-Párbeszéd szövetség” – mondta az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója a Startban arról beszélt, hogy az elmúlt hetek botrányos kormányzati ügyei az első körben az átszavazók helyett a bizonytalanok számát növelhetik.

atv.hu

További belföldi híreink