Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-03 06:55:00

A Corvinusból a Lidlbe? – Veszélyben az egyetemi oktatók utánpótlása

Miközben a felsőoktatás színvonalának egyik meghatározó eleme az oktatók bérezése, a Lidl a pénztárosokat bruttó 260 ezer forint­tal veszi fel, ami meg­felel egy adjunktus kezdőbérének. A Hetek cikke.

A Corvinusból a Lidlbe? – Veszélyben az egyetemi oktatók utánpótlása

A bérkérdés, a kancellári rendszer és a magyar felsőoktatás versenyképessége volt a visszatérő téma a Magyar Felsőoktatás 2017 című szakmai konferencián, amelyet a BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja rendezett, és amely egy, a felsőoktatás elmúlt évtizedét áttekintő tanulmánykötetet is megjelentetett.

A felsőoktatás színvonalának egyik meghatározó eleme az oktatók bérezése, amelynek az emeléséről 2015-ben született parlamenti döntés. Eszerint az állami felsőoktatásban dolgozó oktatók, tanárok és kutatók bérét három évre elosztva, 2016–2018 között 25 százalékkal emelték meg, ez az adjunktusok nettó 147 ezer, a tanársegédek 122 ezer forintját átlag 30-40 ezer forinttal növelte meg. Összevetésként:

a Lidl bejelentése szerint idén márciustól az átlag 20 százalékos béremelésüknek köszönhetően munkavállalóik havi átlagbére bruttó 365 ezer forintra nő.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nemrég közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar oktatói bérek sem a versenyszféráéval, sem az európai ­– de még a közép-európai – oktatói bérekkel sem versenyképesek. Így nem képesek ellensúlyozni a külföldi és hazai piaci elszívó erőt, amely a felsőoktatási szakemberek, valamint leginkább az utánpótlás biztosításában okoz évről-évre növekvő nehézségeket. Az MRK javaslatát – amely az általa kidolgozott bérfejlesztés egy részét teljesítményarányossá tenné – elküldte az EMMI-nek. Csakhogy – mint arra dr. Bódis József, az MRK elnöke is utalt a konferencián – eddig az MRK egyetlen kidolgozott javaslatát sem vette figyelembe a minisztérium.

A kérdés azért is égető, mivel minden ösztöndíjemelés ellenére csökken a doktoranduszok száma. Alacsony bérekért nem lehet minőségi oktató- vagy kutatómunkát végezni, mivel rengeteg különmunkát kell vállalni a megélhetés érdekében – hangzott el a rendezvényen.

Részletek a Hetek pénteken megjelent számában.

atv.hu/Hetek

Ajánlom

További belföldi híreink