Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-04 07:00:00

Betegség vagy kényesség az ételek közti válogatás?

A babapszichológus szerint már a köldökzsinóron át érkező ételek is befolyásolják, hogy a gyerek bírja-e a változatosabb ételeket. Már ekkor eldőlhet, hogy ki fog válogatni az ételek között, és ki nem? A Heti Napló riportja.

Szalontüdő, vese - Turgyán Péter György szakács szerint ezen ételek külsejétől már megrémül az ember. Betegség vagy simán kényesség, és vajon mikor alakul ki az ételek közti válogatás? Ennek járt utána a Heti Napló stábja.

Rónai Egon például a pacalt nem bírja megenni, az étellel való első találkozása az utolsó is volt egyben. „Pacalt pult alól lehetett szerezni, az nem úgy volt, hogy csak úgy veszünk. Úgyhogy anyám lement a Lehel Piacra a megbeszélt napon, megbeszélt órában, és elhozta a pult alól. Otthon kellett azt a fehér, gusztustalan trutymót szépen kimosni, és megfőzni. Annak valami irgalmatlan szaga volt” – mesélte a műsorvezető.

A babapszichológus szerint vannak babák, akik jobban bírják a változatosabb ízeket és vannak, akik az egysíkúbb ízeket szeretik. Vida Ágnes arról beszélt a Heti Napló stábjának, hogy valószínűleg ez azon is múlik, hogy amikor a mama várandós, akkor mi érkezik le a köldökzsinóron, hiszen a baba az ízeket is érzi.

Arra is van módszer, hogy már csecsemőkorban megtudjuk: válogatós lesz-e a gyermek nagykorában. „Különféle korú babáknak nagyon speciális ízű ételeket mutattak meg: kaviárt és citromot például. Azok, akik nem voltak válogatósak, azok örömmel fogadták ezeket az ételeket, és nem voltak gyanakvóak. Azután voltak olyanok, akik sokkal zárkózottabbak voltak, és nagy sírás lett a vége” – mondta Vida Ágnes.

A bloggerként is dolgozó babaszichológus azt is elmondta, hogy ezeket a gyerekeket később is figyelték, és kiderült, hogy aki babaként válogatós volt, az később is az maradt. Az anyukáknak, óvónéniknek azért is nehéz a dolguk, mert egyetlen rossz élmény örökre megutáltathatja a gyerekkel az adott ételt.

A dietetikus szerint arra kell figyelni, hogy amit kizárunk az étrendből, helyettesíteni tudjuk mással. „Ehhez akár egy szakember is tud tanácsot adni. Ez abszolút nem betegség, inkább kényesség” – mondta Csengeri Csilla.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink