Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-25 07:39:00

Horthy-emlékmise: „miért kell református kormányfőre katolikus misét mondani?”

Ungvári Tamás író szerint „nehéz ilyen ízléstelenséget lenyelni”, hogy egy napra tették az emlékmise időpontját a holokauszt emléknappal.

A politikai provokációk elmúlnak, ez nem múlik el- mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Ungvári Tamás a Horthy-emlékmise kapcsán. Az író közölte: a külföldi újságokban Horthy Miklós és Hitler sokat szerepelt együtt, és ez nem fogja öregbíteni a hírnevünket. Szerinte itt az a kérdés, hogy idealizáljuk-e a korszakot, vagy sem. Horthyról rossz véleménnyel voltak– magyarázta, majd hozzátette: nem aktuális az, hogy ünnepeljük az emlékét, mert ez annyit tesz, hogy egyetértettünk az intézkedéseivel.

Különböző erők harcolnak

Ungvári Tamás arról is beszélt, hogy minden országban középponti politika az emlékezetpolitika. Németországnak például sikerült feldolgoznia a náci múltját, itt viszont a figyelemért, emlékezetpolitikáért különböző erők harcolnak- jelentette ki. Azt is megemlítette, hogy Orbán Viktor és Lázár János is méltatta Horthy Miklóst, mégsem ment el egyikük sem egy ilyen belvárosi misére.

Az író kiemelte: a központi ideológiáért megküzdenek az emberek. Szerinte Boross Péter és Lezsák Sándor pedig (akik azt mondták, hogy részt vesznek a rendezvényen) azt szeretnék, ha velük értenének egyet. Ungvári azt is elmondta, hogy fontosak az árnyalatok: például az, hogy a megemlékezés egy napra esik az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulójával, borzalmas szerinte, „ilyen ízléstelenséget nehéz lenyelni”.

Miközben sokan zsidókérdésnek tekintik a történteket, Ungvári szerint nem az, hiszen Horthynak nem csak ez volt a rovásán.

Miért kell református kormányfőre katolikus misét mondani?

Toronyi Zsuzsanna is bekapcsolódott a beszélgetésbe, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója az, aki „felfedezte a két időpont egybeesését”. Ő sem érzi ezt zsidókérdésnek, mert sokféle módon lehet szerinte Horthyról beszélni. Elmondta, a holokauszt emléknap egybeesése volt az, amiért szemet szúrt neki az esemény a közösségi médiában. Úgy véli, Horthynak nemcsak a holokausztban, de a Don-kanyarban is felelőssége volt.

Sok kérdést nem ért: például, hogy miért került egy napra a két esemény, miért kell a parlament alelnökének jelen lennie, vagy miért kell egy református kormányfőre katolikus misét mondani. Hozzátette: a tényeket kellene megismerni szerinte, majd elgondolkodni, hogy valóban Horthy-nosztalgiában szeretnénk-e megöregedni.

Ungvári Tamás annyit tett még hozzá, hogy zsidókérdéssé varázsolják azt is, ami egyébként nem az. Vagy ha az, csak részben az. „Sötét erők működnek - az a gyanúm -, ami rosszat tesz az országnak”- zárta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink