Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-23 05:10:00

Nem segített a buszsofőr, tönkrement a kerekesszék

Nem akart segíteni a buszsofőr a kerekesszékes férfinak a fel- és leszállásban az egyik fővárosi járaton, holott ez kötelessége lenne. A mozgáskorlátozott férfi így kénytelen volt maga megoldani a helyzetet, de a leszállásnál tönkrement a kerekesszéke. Azóta kölcsön székkel jár és kártérítést követel. A BKV vizsgálatot indított az ügyben.

Felfelé még könnyen „felugrat” a buszra a Suhanj! Alapítvány kerekesszékes futója, aki a jó kondíciójának köszönhetően tudja rámpa, vagy segítség nélkül megoldani a felszállást. Lefelé viszont sokszor segítségre van szüksége. Schober László azt mondja: a buszvezetők szinte mindig készségesen segítenek is, ám szombat reggel ez nem így történt.

László szerint a sofőr azt közölte vele: segítsen leszállni a vele kísérőként utazó, filigrán barátnője.

„Mondtam neki, hogyha nem segít a leszállásban, akkor sajnos nekem kell valahogy megoldanom. Leszálltam, (a sofőr – a szerk.) még ekkor is teljesen csodálkozott ezen az egész dolgon, hogy mi ez. Utána fogta, hátat fordított, és duzzogva-motyogva visszaszállt a buszra” – mesélte a férfi az ATV Híradójának.

László a leszállás után érezte, hogy valami nem stimmel a 700 ezer forintos kerekesszékével, néhány méter után pedig már észre is vette, hogy eltört a szék merevítő rúdja, így használhatatlan lett. Ez pedig egy mozgássérültnek – főleg, ha nincs tartalék széke, vagy nem tud kölcsön kérni egyet – komoly probléma: a javítás a költségek mellett hosszú időbe is beletelik, amely miatt akár hetekre is a lakásába szorulhat az embert.

A közlekedési szakszervezet vezetője szerint hibázott a buszvezető, amikor nem segített Lászlónak, de Nemes Gábor szerint az okok közé a sofőrök kimerültsége is belejátszhat. „A munkaköri leírásban ott van, hogy ha minden körülmény adott, akkor igenis el kell szállítani a mozgássérültet” – fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a feszített munkatempó, a sok túlóra és elvont pihenőnap produkálhat ilyen hibákat.

Az ATV Híradója kereste a BKV-t az ügyben, a közlekedési társaság válasza szerint az ügyben vizsgálatot indítottak, és ha a BKV serint jogszerűen bizonyítható a járművezető mulasztása, munkáltatói intézkedés indul vele szemben. A közlekedési társaság a károsult kerekesszékes férfinak azt válaszolta: vizsgálják a kárigényét is, a kártérítésről pedig a BKV a vizsgálat után ad majd tájékoztatást.

atv.hu

Az ATV ott van a Facebookon is! Klikkeljen ide, és lájkoljon minket a legérdekesebb hírekért és szerkesztőséggel kapcsolatos friss infókért!

További belföldi híreink