Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-21 05:10:00

"Alig várom, hogy ételosztás közben tegyenek bilincset a kezemre"

Nem teljesen világos, hogy kik, mikor, és hol oszthatnak ételt. Tavaly még arról volt szó, hogy készül egy jogszabály, amely szerint civilek nem oszthatnak majd. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkor cáfolt, Budapesten több civil szervezet pedig azóta is segít a rászorulókon. A Budapest Bike Maffia például a hajléktalanoknak ad ételt, egy másik egyesület pedig polgári engedetlenségi akciót szervezett.

Hatalmas üst, káposzta, hagyma, paprika, paradicsom, kenyér, és már a húst is aprítják az önkéntesek. Székelykáposzta készül egy fővárosi étteremben. A séf szerepében a Budapest Bike Maffia. Ők azok, akik bringára ülnek, megkeresik a rászoruló embereket, és elviszik nekik az adományokat.

„Ezt düh szülte, és a dühöt ha jó helyre rakod, akkor abból nagy dolgokat lehet véghezvinni. Hajléktalan emberekkel beszélgettünk, és annyi sorsot láttunk, és nem értettük azt az apátiát, ami az egész kérdést körüllengi, miért viselkedünk ilyen előítéletesen a hajléktalan emberekkel, és úgy általában miért vannak az utcán. És, ha már nem tudunk azon segíteni, hogy ne legyenek az utcán, akkor legalább azt az életet segítsük”- magyarázta Havasi Zoltán, az akció alapítója.

Sokan gondolják ezt pont így, ezért is keltett nagy felháborodást tavaly az a hír, miszerint egy EMMI-tervezet csak állami, önkormányzati és egyházi szervezeteknek adna ételosztás okán területfoglalási engedélyt. Az Emmi ezt akkor cáfolta, közleményükben az állt: nem szűkítik, sőt bővítik az ételosztások lehetőségét, amelyhez, - mint írták - ráadásul egy 34 milliárd forintos új forrás áll rendelkezésre.

A jelenlegi szabályozás szerint a közterületi ételosztáshoz az adott önkormányzattól kell engedélyt kérni, a gond csak az, hogy az érintettek szerint egyre több engedélykérést utasítanak vissza. Több civil szervezet ezt úgy próbálja kivédeni, hogy együttműködik a helyi családsegítőkkel, és a siker, még így sem biztos. „Az egyik oldalról az igaz különösen Budapest területére, hogy a frekventált, a jól látható helyeken történő ételosztásra nem igazán adnak engedélyt. A vidéki városokban ez kevésbé jellemző, bár már ott is volt, ahol tapasztaltuk, hogy nem adtak, vagy külterületre adtak engedélyt, ahol nincsenek annyira szem előtt a szegények”- magyarázta Szabó János, a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének alelnöke.

„Alig várom, hogy egy ételosztás közben tegyenek bilincset a kezemre, és elvigyenek, azért, mert enni adok az éhezőnek”- mondta Ujhelyi Sándor. Merthogy a Minden Ember Számít Egyesület továbbra is oszt ételt, igaz a Kossuth téren bejelentett tüntetésként voltak jelen. „A kormánynak állandóan vannak olyan ötletei és gondolatai, amikor le akarja tagadni a valós szegénységet az országban, és meg akarja tiltani civil szervezeteknek, hogy végezzék ezt a tevékenységet”- fűzte hozzá a szervezet alelnöke.

Az ügyben kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, telefonon annyit közöltek: ez nem hozzájuk tartozik, hivatalos választ azonban adásunkig nem kaptunk.

atv.hu

További belföldi híreink