Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-01-21 14:41:00

Kéri: két féligazság összerakva nem igazság, hanem irgalmatlan baromság lesz

Mi a helyes válasz a kormányzat agresszív politikájára – erre kereste a feleletet Krug Emília az ATV Egyenes beszéd című műsorában, erről kérdezte Kéri Lászlót. A politológus szerint a hatásos változat a társadalom tagoltságát feltáró, abból új politikát kialakító, intelligens, türelmes válasz lenne, ahelyett, hogy másolnák Orbán arroganciáját, mert az eddig se vezetett sehova.

Az Orbán-féle hatalomgyakorlás jellegzetessége: a politikai, hatalmi szempontokat olyan üzenetekbe csomagolva nyomja le a választók torkán, amelyekkel folyamatosan megtéveszti őket. Ezzel szemben az egyetlen védekezés, ha a társadalom magához veszi a kezdeményezést. A magyar társadalom nem homogén úgy, mint ahogy a konzultációk fals mintái tükrözik, ahogy a központi akarat modellezi- vélekedett a politológus. 

Kéri László szerint mindezzel szemben van egy hihetetlenül tagolt magyar közösség, amely a munka jellegénél, a település szerkezeténél, a múlthoz való viszonyánál és minden más szempontnál fogva tagolódik és ezek olykor százezres rétegek. Ha az ellenzék feltárja ezt a rétegzettséget és abból vezeti le a politikáját és nem a maguk üzenetét erőltetik a közönségre a társadalmi viszonyok mély elemzése nélkül, akkor számíthatnak eredményre- magyarázta.  

Kéri felhánytorgatta: az ellenzék kicsiben Fideszt játszik. Naponta vagy százszor leleplezik a Fideszt, de ezzel már aligha mondanak újat. Ha egyszer a létező fájdalmakkal kezdenének foglalkozni és azt fordítanák le a politika nyelvére, az hasznosabb lehetne- tette hozzá. 

Nevetséges ellenzék

Krug Emília idézett a 168 óra interjújából, ahol a politológus úgy fogalmazott: fideszes már a sarki boltos, a piaci árus és a korszellem is. Kéri szerint ez a folyamat ráadásul öntudatlanul ment végbe. Nem tudatosan akarják Orbán Viktor sikerét majmolni, hanem felveszik a rejtett üzeneteket, figyelik a mintát, amiből az jön le, hogy ebben az országban az boldogul, aki erőszakos, aki félresöpör mindent, aki az érdekeit durván érvényesíti, főleg, ha van mögötte hatalmi támogatás. Ez érvényesül a tantestületben, az üveges műhelyben, mindenütt. Ez a tempó kísértette meg az ellenzéket is. Ami azért nevetséges, mert mögöttük nincs erő. Csak a stílust és a hangerőt vették át. Azt hitte az ellenzék, ha Orbán sikeres a féligazságaival, akkor talán ők is sikeresek lehetnek a féligazság másik felével. De a kétféle féligazságból, ha összerakják, akkor irgalmatlan baromság kerekedik és nem az igazság. Ez az út nem járható- ecsetelte a politológus.

Tamás Gáspár Miklós írására utalva megerősítette, hogy nincs jogunk és nem is vezet semmire ezt a politikai stílust átvenni Orbán Viktortól. Az égvilágon semmire nem lehet abból jutni, ha ugyanolyan erőszakosak lesznek, mint kormányfő- magyarázta. Hozzátette: ugyanis nem ezt várja a társadalomnak az a része, amelyik nem szereti a miniszterelnököt. Kéri úgy véli, azok szeretik ezt az agresszív hangot, akiket ilyennek nevelt Orbán Viktor. 2002 és 2010 között az utca a Fideszé volt. Ezt az erőpolitikát vitte át az intézményesített hatalomba a Fidesz. A többieknek azért sem áll jól az erőpolitika, mert állandóan lelepleződnek, hogy nincs mögöttük erő- magyarázta. 

A tagolt társadalom nyelve

Arról is beszélt, hogy az utolsó fél évben azok a típusok erősödtek fel, akikben több beleérző képesség van. Szociális és kulturális empátia. Ha a tagolt magyar társadalom megértő nyelvét beszéli valaki, az talán beválhat- vetette fel. Egyetlen lehetőséget lát a Fidesz ellen, ha a tömeg elkezd megint társadalomként viselkedni. 

Hallottuk a fiataloktól pár perce a műsorban: Nem akarnak hivatásos politikusok lenni, de kikérik maguknak, hogy nem szólhatnak bele a saját ügyeikbe- tette hozzá az előtte megszólaló diáktüntetőkkel kapcsolatban. Van a Gandhi-féle út is, hogy nem adják fel. Állandóan fel kell mutatni, hogy a többség velünk van- mondta Kéri László. 

Az emberekről van szó

A politológus szerint meg kell változtatni a közhangulatot, azt az erőszakos mintát, amit a Fidesz erőltetett az országra, de nem illik ránk. Sokaknak nem tetszenek a revansista hangok, hogy majd ők jól megbosszulják... Nem is kell általános nagytakarításra készülni – tette hozzá Kéri, aki nem kis iróniával úgy fogalmazott, hogy nagyon bízik az intézményi vezetők alkalmazkodási képességében, arra utalva, hogy a ma fideszes vezetők a hivatalokban könnyen váltanak majd, ha változik a széljárás. 

Most azonban inkább az a kérdés, - a politológus szerint, hogy a hátralévő két hónapban hogyan lehet meggyőzni a magyar társadalom tagjait arról, hogy róla van szó. „A te érdekedről, nyugdíjadról, gyerekedről, a jövődről, ezért tegyél le arról, ami 28 évig zajlott, hogy majd a pártok elintézik, majd ők megmondják, hogy mit kell tenned. Oda jutott Magyarország, 2018-ban, hogy nem fogják a pártok a választók helyett megoldani a problémákat. Most már a magyar társadalomnak kell intelligensebbnek, okosabbnak, türelmesebbnek lennie és az erőszakkal szemben egy megértőbb türelmesebb habitusra váltania” - véli Kéri. 

Foglyul ejtett ellenzék

Az agresszív politika azért volt sikeres, mert Orbán Viktor leleményesen él vissza az elmúlt száz év örökségének fekete oldalával. A giccsekben gondolkodás hagyományával, a sérelmi történelemtudattal, a nyelvi elszigeteltség miatti tudatlansággal, makrogazdasági ismeretek hiányával, és a több generációs hagyománnyal, hogy az államtól várják mindenre a megoldást a választók. El tudta hitetni, ő az állam, ő tőle kapja, ha kapja, és nem kapja, aki nem érdemli. A kormányfő hatásosan él vissza ezzel a szereppel és könyörtelenül kihasználja – mondja a politológus. Úgy látja, a másik oldal rátelepedhetett volna a magyar hagyományok, a történelmi örökség szebbik arcára, de foglyul ejtette őket az Orbán-modell.  

atv.hu

További belföldi híreink