Itthon

2017-12-16 11:21:00

Iránytű: Orbán népszerűsége nő, Farkas Flórián a legnépszerűtlenebb

A kormánypártok prominensei uralják a legnépszerűbb politikusokat összesítő lista élbolyát – ez derül ki az Iránytű Intézet kutatásából, amit a Magyar Nemzet publikált.

Iránytű: Orbán népszerűsége nő, Farkas Flórián a legnépszerűtlenebb

A lap arról számol be, az elmúlt hónapokban szinte folyamatosan váltotta egymást a legkedveltebb közszereplő pozíciójában Áder János és Varga Mihály, jelenleg a nemzetgazdasági miniszter vezeti a sort. Ehhez elég volt, hogy egy százas listán hatvan pontot érjen el. A köztársasági elnök – aki egyébként lényegesen ismertebb a miniszternél – némileg lemaradva, 59 ponttal a második.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát Orbán Viktor foglalja el. A miniszterelnök népszerűsége már októberben is jelentősen nőtt, novemberben pedig még tovább növelte kedveltségét, így jelenleg 55 ponttal a lista előkelő helyén szerepel. Mindezt ráadásul úgy, hogy a kormányfőt szinte minden megkérdezett ismeri, és meg is tudja ítélni.

A listán Orbán Viktort követi – a Fidesznek a Soros-terv kérdésében ellentmondó uniós biztos – Navracsics Tibor, illetve a baloldal miniszterelnök-jelöltségére néhány hete bejelentkező Balázs Péter. 

Igaz, a volt külügyminiszter ismertsége mindössze 26 százalékos.

Az ellenzéki politikusok közül továbbra is Karácsony Gergely, a Párbeszéd vezetője a legnépszerűbb, ám 50 pontos szimpátiaindexe mindössze a nyolcadik helyre volt elég. A felmérés még azelőtt készült, hogy beállt volna mögé az MSZP.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül az LMP-t vezető Szél Bernadett 48, Vona Gábor Jobbik-elnök pedig 40 ponton áll.

A legnépszerűtlenebb politikus címével – ezúttal nem Gyurcsány Ferenc „büszkélkedhet”, hanem a felmérésben először szereplő Farkas Flórián.

atv.hu/Magyar Nemzet

További belföldi híreink