Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-11 08:00:00

Gyurcsányék előzik az MSZP-t, bezuhant a Jobbik

Novemberben tovább nőtt a kormánypártok támogatottsága, míg a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik jelentős veszteséget könyvelhetett el, a DK pedig előzi az MSZP-t – derül ki az IDEA intézet friss kutatásából, amelyet az ATV publikál. Csak a kormánypárt szavazói szerint mennek jó irányba a dolgok, a megkérdezettek többsége fontosnak tartja az EU-tagságot.

Gyurcsányék előzik az MSZP-t, bezuhant a Jobbik
Forrás: IDEA Intézet

Az IDEA Intézet a bevett kérdőíves politikai közvélemény-kutatást és a közösségi médián alapuló célcsoport-képzési módszereket ötvöző kutatásának eredményei szerint novemberben nőtt a Fidesz – KDNP támogatottsága, a teljes lakosság körében az októberi 29 százalék után 33 százalékra növelte támogatottságát. A biztos szavazó pártválasztóknak az októberi 37 százaléka után novemberben 42 százaléka támogatta a kormányzó pártokat.


A legjelentősebb veszteséget a Jobbik könyvelte el, mely a teljes lakosságot illetően az októberi 13 százalékhoz képest novemberben 11 százalékon állt, míg a biztos szavazó pártválasztóknak az októberi 18 százaléka után, novemberben 15 százaléka támogatta.

A Demokratikus Koalíció 2017. novemberében megelőzi az MSZP-t, előbbit a teljes népesség 7, a biztos szavazó pártválasztók 11 százaléka támogatja. Utóbbiak 10 százaléka sorakozik fel az MSZP mögött, mely novemberben a teljes népesség 6 százalékának támogatását tudhatta magáénak.
forrás: idea intézetForrás: IDEA Intézet
Az LMP-t ugyanebben a hónapban a teljes népesség 5 százaléka támogatja, a biztos szavazó pártválasztók esetében az októberi nyolchoz képest novemberben 7 százalék. Az adatfelvétel idején még fennálló Együtt-Párbeszéd választási szövetséget novemberben is a biztos szavazó pártválasztók 5 százaléka támogatta, a Momentumot az októberi 4 százalékhoz képest novemberben 2 százalék, és a párt a teljes népességet illetően is visszaesett az októberi 3 százalékról 1 százalékra. Az egyéb pártot választók aránya 8 százalék, míg a pártot nem választóké 26 százalék.

Rossz irányba mennek a dolgaink?

Az IDEA Intézet kutatása szerint továbbra is csak a kormányzópárt támogatói tartják úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok, ugyanakkor a megkérdezetteknek csak 20 százaléka osztja ezt a véleményt, ami egyben csökkenés az októberi eredményhez képest (24%). Kivétel nélkül az előbb említett ellenzéki pártok támogatói szerint rossz irányba mennek a dolgok, és az egyéb pártot választók, illetve nem választók körében is kisebbségben vannak azok, akik szerint jó irányba haladnak a folyamatok. A Fidesz-KDNP támogatóinak az októberi 77 százalék után novemberben még többen vannak, akik pozitívan ítélik meg a folyamatokat, rajuk kívül az októberihez képest csak az egyéb pártot választók és a pártot nem választók körében emelkedett kevéssel azok aránya, akik szerint Magyarországon jó irányba tartanak a folyamatok.

forrás: idea intézetForrás: IDEA Intézet

Fontos a magyaroknak az EU

Az IDEA Intézet novemberi kutatása szerint, míg a megkérdezetteknek a 75 százaléka tartja fontosnak, hogy Magyarország az Európai Unióhoz tartozzon, addig ugyanezen a véleményen a Fidesz – KDNP támogatóinak csak 36 százaléka van. A Jobbik szavazóinak valamivel több, mint a fele (56%) tartja fontosnak Magyarország Európai Unióhoz kapcsolódását, a baloldali-liberális-, illetve ökopárt szavazói egyértelmű uniós elköteleződést mutatnak, és nincs ez másként a pártot nem választók körében sem (73%).  


A fenti, a bevett kérdőíves politikai közvélemény-kutatást és a közösségi médián alapuló (Big Data) célcsoport-képzési módszereket ötvöző vizsgálat mindenben megfelel a magyarországi társadalomtudományi kutatások mintavételi eljárásainak. A minta – hasonlóan a magyarországi nyilvánosságban eddig ismert kutatások tulajdonságaikhoz – reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezer fős mintanagyság esetén a mintavételi hiba legfeljebb 3,1 százalékpont.
  
Az adatfelvétel alapja egy olyan online survey, amelynek kitöltése közösségi médián keresztüli célzott hirdetésekkel kerül támogatásra. Az eredmények értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy az online – így a web.2.0-ás – mintavétel során az aktívabb állampolgárok könnyebben elérhetők, válaszolási hajlandóságuk magasabb. A felvétel során viszont lehetővé válik, hogy kvóták szerint optimalizálásra kerülhessenek a kitöltések, kiküszöbölhető legyen az eltérő internetes aktivitásból származó mintatorzulás. A módszer lehetőséget ad arra is, hogy kisebb demográfiai csoportok, pártpreferenciával bíró választók körében mélyfúrást lehessen végezni olyan adatfelvétel során, amellyel célzottan rájuk optimalizálnak, mint célcsoport.
  
Számos előnyei mellett többek között a válaszoló saját időbeosztása szerint, neki tetsző időpontban válaszolhat, továbbá az online kitöltés csökkenti egy-egy interjúszituáció által teremtett megfelelési kényszert, így az őszintébb válaszokat eredményezhet. A digitális felvételnek olyan további előnyei, mint a kérdőív készítési-, illetve adatrögzítési, adattisztítási időszak hosszának csökkenése miatt a felmérés rugalmasabb, az aktuális témákra jobban és gyorsabban rezonáló lehet.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. november 25-28. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő megkérdezésével. A mintavételi hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink