Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-05 15:11:00

Visszavonul Hoffmann Rózsa

Visszavonul Hoffmann Rózsa a KDNP politikusa, volt oktatási államtitkár, így neve már nem szerepel majd a Fidesz-KDNP országos választási listáján, nem lesz parlamenti képviselő a választások után. A KDNP-sek marasztalták, de időben szólt, ha 70 éves lesz, nem politizál tovább – tudtuk meg.

Visszavonul Hoffmann Rózsa

Visszavonul Hoffmann Rózsa a KDNP politikusa, volt oktatási államtitkár, így neve már nem szerepel majd a Fidesz-KDNP országos választási listáján sem – mondta el az ATV főmunkatársának a Kereszténydemokrata Néppárt egyik vezető politikusa, amikor a Fidesz-KDNP választási listájáról érdeklődtünk.

Hoffmann Rózsát is kerestük, nem értük el. Viszont KDNP-s politikusok azt mondták munkatársunknak, hogy marasztalták Hoffmann Rózsát, a jövőben is szükség lenne a szakértelmére,


de ő már időben jelezte, ha betölti a 70. életévet, nem politizál tovább, visszavonul.

Vidékre költözött, és már egy kicsit fárasztó volt számára a rendszeres utazás, nem csak a parlamentbe, hanem az Európa Tanács strasbourgi székhelyére is. Hoffmann Rózsa az Európa Tanács magyar delegációjának is a tagja. (Az Európa Tanács nem azonos az Európai Tanáccsal, utóbbival szemben nem is az EU intézménye, hanem attól független, a szabadságjogok kiteljesedéséért dolgozó szervezet.)

A politikus 2010 júniusától 2013 februárjáig a humán csúcsminisztérium oktatásért felelős államtitkára volt.  Vezetése alatt – 2010 augusztusától – kezdődött az állami szerepvállalás jelentős növelése az oktatás finanszírozásában, az önkormányzati iskolák egy részének állami kezelésbe vétele Orbán Viktor "évtizedes álma" alapján. De az új pedagógusi életpálya-modell kidolgozása is Hoffmann Rózsa nevéhez kapcsolódik. A diáktüntetések idején a posztot szétválasztották, a felsőoktatási államtitkár Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora lett, Hoffmann Rózsa pedig a köznevelésért felelős államtitkár a 2014-es választásokig.

A 2014-es kormányalakításkor Czunyiné Bertalan Judit vette át Hoffmann Rózsától a köznevelésért felelős államtitkára posztot, de addigra az összes közoktatást érintő fontos döntést meghozták. (Czunyinét a miskolci "tanárlázadás" és a KLIK körüli anomáliák elsöpörték az államtitkári posztról, távozása után Palkovics László lett az oktatási államtitkár.)

Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter az oktatási bizottság elnökeként korábban folyamatosan bírálta Hoffmann Rózsa döntéseit. Félő volt, hogy ez más fideszes politikus részéről megismétlődik, ezért nem kapott ebben a ciklusban oktatási pozíciót a volt államtitkár.
 
Egy korábbi, a hvg.hu által közölt portréban azt írják róla: 1981-től öt évig a Kaffka Margit Gimnázium igazgatóhelyettese volt, majd az angyalföldi Kilián György Gimnáziumot igazgatta. 1989-ben a javaslatára Németh László nevét vette fel az intézmény, és ott vezették be – az országban elsőként – a nyolcosztályos gimnáziumi rendszert. Közben alaposan beleásta magát az oktatáspolitikába, kutatott, tanulmányokat írt, tudományos fokozatot szerzett. 1995 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktat, amiben az sem okozott törést, hogy 2006-ban – majd most áprilisban – a Fidesz–KDNP-listáról országgyűlési képviselővé választották”.


„Békében vagyok önmagammal, a családommal, az élettel és Istennel” – vallott akkor magáról a politikus.

Legutóbb az atv.hu-nak Hoffmann Rózsa a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Tusnádfürdőn ismertetett felmérése apropóján nyilatkozott. A politikus nem volt hajlandó rangsorolni, hogy ő is Kossuth, Széchenyi és Petőfi elé tenné-e Orbán Viktort, ha az a kérdés, ki képviselte/képviseli legjobban a nemzetet. De az ATV főmunkatársának a kérdésére azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök úr nagyon sokat tesz, és hálásak lehetünk Istennek, hogy ilyen vezetője van az országnak, aki pontosan látja a célokat, a nemzet jelenét és a jövőjét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap kérdésére:

Ajánlom

További belföldi híreink