Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-12-02 16:52:00

Szijjártónak kell védenie az Orbán-kormányt Brüsszelben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli a magyar kormányt az Európai Parlament LIBE-bizottság csütörtökre tervezett meghallgatásán, melyen az "atombombát", a félelmetes uniós 7-es cikkelyt is tartalmazó "magyar helyzet" jelentéstervezete lesz napirenden. A kormánykommunikációs fronton sokat támadott és "Soros-szervezetnek" titulált Magyar Helsinki Bizottság társelnöke is ott lesz a meghallgatáson.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli a magyar kormányt az Európai Parlament LIBE-bizottságának csütörtökre tervezett meghallgatásán, melyen az "atombombát", a félelmetes uniós 7-es cikkelyt is tartalmazó "magyar helyzet" -jelentéstervezete lesz napirenden. A meghallgatáson a kormánykommunikációs fronton sokat támadott és  "Soros-szervezetnek" titulált Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta is ott lesz.

Rajtuk kívül - az előzetes bizottsági tervek szerint - a LIBE bizottság meghallgatja Polyák Gábort, a Mérték Médiaelemző műhely vezetőjét, valamint a kormányközelinek mondott Alapjogokért Központ igazgatóját, Szánthó Miklóst is.

Az EP plenáris ülése májusban utasította a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságot (LIBE) a jelentés elkészítésére, hogy a plénum szavazhasson majd egy indoklással ellátott javaslatról, amellyel kezdeményezheti az ominózus 7-es cikk szerinti eljárás megindítását a tagországok kormányait tömörítő tanácsban. 

A jelentés elkészítésével Judith Sargentini holland zöldpárti képviselőt bízták meg, aki 2018 márciusában fogja ismertetni a tervezetet a szakbizottság tagjaival. A LIBE júniusban szavazhat a dokumentumról, amelyhez az EP több bizottsága is csatolni fogja a véleményét: az alkotmányügyi, valamint a kulturális és oktatási biztosan, de lehet, hogy a költségvetés-ellenőrzési szakbizottság is. 


A jelentés várhatóan 2018 szeptemberében kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé szavazásra. 

"Ez az első alkalom, hogy az Európai Parlament a hetes cikk aktiválásával foglalkozik, ezért mindent megteszek, hogy átlátható és alapos vizsgálódás előzze meg a következtetések levonását. A kiegyensúlyozott kép kialakítása érdekében örömmel találkozom a magyar hatóságokkal, civilekkel, tudósokkal és másokkal is" - nyilatkozta korábban Sargentini. 

A javaslat elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára és az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség az EP-ben. Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei. 

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség. 

Ezt megelőzően még soha sem volt példa arra, hogy bármely tagállam ellen bármelyik uniós intézmény kezdeményezze az eljárás megindítását.

További belföldi híreink