Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-21 12:04:00

Pengeváltás Tvrtko és a Viszkis között (videó)

A Viszkis című film bemutatása kapcsán volt az ATV Start+ című vendége Ambrus Attila és Szalay Bence, aki őt alakította a mozivásznon. Kisebb vita alakult ki a műsorban, amikor Tvrtko az imidzse kialakulásáról kérdezte az egykori bankrablót.

 

 

Ambrus a műsorban elmesélte a film előzményeit, Antal Nimród rendezővel közel 3 évig heti szintű kapcsolatban álltak és egyeztettek, hogy ne dokumentumfilm jellege legyen a történetnek. Azt is elmondta, hogy egy pici szerepet kapott a filmben, két mondatot, de az egyikbe bele is bukott, így rájött, hogy nem kellene neki a színészettel foglalkoznia. Ambrus beszélt róla, hogy az alkotóknak szabad kezük volt a forgatás során, neki csak egy-két kérése volt, amik személyes jellegűek voltak.

„Antal Nimród azt csinált ebben a filmben, amit szeretett volna és az ő döntéseit elfogadtam”- mondta Ambrus Attila.

Szalay Bence arról beszélt, hogy a film nem egy bűnözőről szól, hanem egy ember életéről. „Lehetne bárkiről készíteni, csak nem lenne ennyire izgalmas. Amin keresztülment az életében, az elég izgalmas ahhoz, hogy megfilmesítsük”- vélekedett a színész. Úgy véli, hogy nem is annyira a személy fontos az alkotásban, hanem az a figura, akit abban a korban képviselt, a rendszer ellen, ezért voltak képesek az emberek pólókat nyomtatni a nevével és drukkolni a bankrablónak.

Ambrus Attila ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem normális dolog, ha egy társadalom a bankrablónak szurkol. „Azért lehettem népszerű, mert sajnos a politikai elitünk hiteltelen volt az elmúlt 25 évben”- magyarázta. Úgy gondolja, hogy kettős mérce van Magyarországon és ő azért, amit tett, már „nagyon keményen megkapta” a büntetést.

A műsorban aztán kisebb vita kerekedett abból, amikor Vujity Tvrtko felvetette Ambrusnak, hogy a karrierje mégiscsak abból indult, hogy bankot rabolt, ezért készült róla film, ezért készítenek vele interjúkat. „Mi ezzel a probléma? Hogy esetleg nem Önről készült film és ezért rosszul látja az egészet?”- vágott vissza az egykori Viszkis, aztán leszögezte, hogy

„először is, nem én mentem oda a filmesekhez, hogy csináljanak rólam egy filmet”,
„másodszor, én azért elég vastagon megbűnhődtem azért, amit csináltam”.

Hozzátette azt is, hogy nem büszke arra, amit tett. „Nehogy azt higgye valaki, hogy azzal haknizom, hogy milyen jó bankokat rabolni”- fogalmazott. Ambrus beszámolt róla, hogy néha elmegy előadásokra és arról beszél, hogyan lehet visszailleszkedni a társadalomba.

„Mondják, hogy abból élek, hogy elmegyek és eladom a bankos sztorijaimat. Ez hülyeség. Reggel három órát jöttem, hogy ideérjek és, ha hazamegyek, dolgozom. Hogy rosszul indult az életem, azért megbűnhődtem”- ismételte meg.

Arról is beszélt, hogy bármit csinálna, az az ország egyik felének nem tetszene. „Ha én most megcsináltam volna a Dávid-szobrot, a művészeti oldal azt mondta volna, hogy miért kell. Ambrus Attila miért kell, hogy Dávid-szoborral foglalkozzon, maradjon ott a börtönben, rohadjon ott meg. Én bármit csinálok, bizonyos embereknek abból probléma lesz, mert a múltam miatt be vagyok dobozolva”- magyarázta, majd újra hozzátette: jogos a kritika, de bárhova megy, újra és újra megkapja, hogy bankrabló és nem tud más lenni, mert a múltját nem tudja lezárni.

A filmben azonban Ambrus szerint egyenlő súlya van az embereknek, szó sincs arról, hogy pajzsra lenne emelve. „Azt, hogy nem Szilárd Leóról, vagy Teller Edéről csinálnak filmet, azt én nagyon sajnálom, mert megnézném”- folytatta. Úgy véli, hogy A Viszkis című film arról szól, „hogy az ember beül rá két órára és elfelejti, hogy otthon van 5 db sárga csekkje befizetetlenül”.

Tvrtko azon felvetésére, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy egyszer majd úgy emlegetik, mint Rózsa Sándort, vagy Robin Hoodot, Ambrus azt mondta, reméli, hogy nem. „Nincs olyan, hogy betyár és becsület. A kettő együtt nem működik. Mindegyik a maga korában egy veszélyes bűnöző volt, közel sem gondolom, hogy engem 200 év múlva így fognak emlegetni”- tette hozzá.

atv.hu

További belföldi híreink