Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-21 07:01:00

Versengenek az ellenzéki pártok Magyar Györgyért

Több ellenzéki párt is megkereste az ismert ügyvédet, Magyar Györgyöt, hogy induljon a színeikben jövő tavasszal a választáson. "Ha példát kell mutatni, én kész vagyok rá, de csakis akkor, ha mindenki, aki nem Fidesz-KDNP, támogat" - mondta az atv.hu-nak a sztárügyvéd, aki adott esetben akár valahol Somogyban is indulhat. Magyar György szerint a Jobikkal is együtt kell működnie a demokratikus ellenzéknek a 106 egyéni körzetben.

Versengenek az ellenzéki pártok Magyar Györgyért

Több ellenzéki párt is megkereste Magyar Györgyöt, hogy induljon a színeikben jövő tavasszal a parlamenti választáson. Munkatársunk megkereste az ismert ügyvédet, hogy valóban vállalja-e a képviselő-jelöltséget. "Ha példát kell mutatni, én kész vagyok rá, de csakis akkor, ha mindenki, aki nem Fidesz-KDNP, támogat" - mondta az atv.hu-nak a sztárügyvéd, aki adott esetben a fővárosban, vagy akár valahol Somogyban is indulhat.

Magyar György számos ügyben - azeri baltás gyilkos, Balla Irma fia, Viszkis rabló, vörösiszap- és Queastor-károsultak  - látta el a védelmet, de a Simicska-birodalom érdekeit is képviselte a főváros kontra Mahír Cityposter hirdetőoszlop-háborúban, és nemrégiben a plakátcsatározásokban is. 2014-ben felkerték, hogy legyen főpolgármester-jelölt, de végül visszalépett Bokros Lajos javára. Az ügyvédet a médiából is jól ismerik, televíziós megmondóember (Heti hetes), de más véleményműsorokban is rendszeres vendég, és a jogi ügyek televíziós szakértője.
 

Magyar György tehát megerősítette, hogy valóban szó van a képviselő-jelöltségéről, és igaz, hogy ellenzéki pártok megkeresték, hogy induljon, de ő azt mondja: ez ma még nem aktuális, a hídon akkor kell átmenni, ha a folyóhoz odaértünk.

Azaz, ha teljesül az a feltételrendszer, hogy egyedüli ellenzéki jelöltként az esélytelenek nyugalmával lehetne ringbe szállni a várhatóan nagy előnnyel induló kormánypárti jelölttel szemben. "Innen lenne szép a győzelem" - jegyezte meg.

Munkatársunk kérdésére, hogy abba, hogy az ellenzéki összefogás jelöltje lenne, bele kell-e érteni a Jobbikot is, egyértelművé tette: akár a Jobbikkal együtt kell mind a 106 egyéni körzetben ellenzéki jelölteket indítani tavasszal, "másképp egyáltalán nincs esély az Orbán-rezsim elkergetésére, ez egyszerű matematika". Szerinte nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, hogy a demokratikus ellenzék pártjai, az MSZP és a DK "kártyáznak az asztal körül" a saját jelöltjeikkel. "Mi a KARD Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért Egyesülettel már tettünk egy javaslatot: mégpedig azt, hogy a jelöltállításnak legyen egy 0-dik fordulója, hogy online helyben lehessen "szavazni", azaz meghatározni, hogy ki a legesélyesebb ott a hatalom jelöltjével szemben. Ha ilyen 0-dik forduló már nem is lesz az ellenzéki jelöltek kiválasztásánál, az biztos, hogy egy körzetben "hat ellenzéki jelölt nem tudja legyőzni a regnáló rezsim jelöltjét" - mondja. De Magyar György szerint akkor sincs sok értelme az ellenzéki küzdelemnek, ha lesz külön Jobbik-jelölt is egy-egy körzetben.

A Jobbik és a civilek nélkül egyszerűen nem megy az Orbán-kormány leváltása - állítja. Szerinte ezt minden értelmes ember könnyedén belátja.

Ebben a helyzetben félre kell tenni az ideológiákat és technikai együttműködésben kell részt venni az ellenzéki erőknek és a Jobbiknak.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint meg kell állapodnia a demokratikus ellenzéki erőknek a Jobbikkal is, Magyar György megismételte: a Jobbikkal együtt kell működnie a többi ellenzéki erőnek. Nem kell írásos paktum erről, de valamilyen hallgatólagos megállapodás igen, "akár a kulisszák mögött. De az emberek helyben úgyis tudni fogják egy adott körzetben, hogy hová szavazzanak, melyik ellenzéki jelöltnek van a legnagyobb esélye, hogy legyőzze a fideszest. Erre már volt az időközi választásokon több jó példa. A 106 legkisebb közös többszöröst kell megtalálni, csak így lehet esély az Orbán-kormány leváltására" - mondta Magyar György, aki azt is elárulta: szinte mindenben Mellár Tamással ért egyet, aki már be is jelentette: Pécsett indul az ellenzéki erők által támogatott jelöltként jövő tavasszal.

Abban is egyetértünk Mellár Tamással - mondta Magyar György -, hogy kétlépcsős valasztásokat kellene realizálni. Első körben a legfontosabb cél a demokrácia és a jogállam helyreállítása, néhány elengedhetetetlen jogszabályváltoztatással. És ha ez megvalósult, utána kell egy új, igazságos kétfordulós választási törvény alapján új választásokat kiirni. Akkor vissza lehetne térni az ideológiákhoz. A pártok versenyében a választók akaratából győzzön a legjobb párt - mondta el Magyar György, hogyan képzeli a "kétlépcsős" választást.

Ajánlom

További belföldi híreink