Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-18 05:48:00

Teljes a káosz a novemberi nyugdíjak körül

Teljes a káosz a novemberi nyugdíjak körül, sok idős ember úgy érzi: nem kapta meg a neki járó, teljes összeget. A nyugdíjas szövetség elnöke nem csodálkozik, szerinte a nyugdíjprémiummal és az emeléssel kapcsolatos tájékoztatás kritikán aluli volt. A nyugdíjasok ráadásul novemberben megkapták egy összegben az egész évre járó emelést, így decemberben pluszban már csak az Erzsébet-utalvánnyal számolhatnak.

Én úgy gondolom, hogy a tájékoztatás az minősíthetetlen volt ezzel kapcsolatban - véli Némethné Jankovics Györgyi, aki azt mondja: sok nyugdíjas azért érezheti, hogy kevesebb pénzt kapott, mert az ezzel kapcsolatos tájékoztatásokat a 120 ezer forintos átlag-nyugdíj alapján számolták ki. Aki ennél kevesebb nyugdíjat kap, az novemberben sem kapta meg a 24 ezer forint körüli az összeget.

„Akkor, amikor a nemzeti együttműködés rendszere számos kérdésben olyan tájékoztatást nyújt az állampolgároknak, azt gondolom, hogy egy 2,5 milliós populáció megérdemelte volna azt, hogy tisztán lásson, hogy tudja azt, hogy mit kap, és hogy mennyiért. Egyenként, és nem átlagosan” – mondta a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

Akinek tehát például 100 ezer forint a nyugdíja, novemberben megkapta az inflációs kompenzációt, vagyis az egy hónapra számított 0,8 százaléknyi emelés 12-szeresét – amely 100 ezer forint esetén 9.600 forint -, plusz a 12.000 forintos maximális nyugdíjprémiumot. 

Így novemberben 100 ezer forint helyett 121.600 forintot hozhatott a postás.

Farkas András nyugdíjszakértő azt mondja: mivel a havi 0,8 százalékos emelést egy összegben odaadta az állam novemberben, aki 100 ezer forintos nyugdíjat kapott eddig, az decemberben is csak ennyit kap majd, plusz a 10.000 forintos Erzsébet utalványt, amelyet a tavalyi évhez hasonlóan idén is megad a kormány, karácsonyra.

A nyugdíjszakértő szerint érezhető nyugdíjemelés januártól lesz. „Tehát 0,8 százalékkal megemeli a folyósítás előtt a januári nyugdíjak összegét, és az így megemelt összeget még egyszer megemeli a kötelező, jövő évi emelés mértékével, ami viszont három százalék a már ismert törvény szerint” – mondta az ATV Híradójának a nyugdíjszakértő.

Vagyis az, aki eddig 100 ezer forintos nyugdíjat kapott, januártól havonta megkapja az idei évből adódó 0,8 százalékos emelést - ami 800 forint plusz -, valamint az infláció miatti 3 százalékos emelést, amely 100 ezer forint esetében 3.024 forintot jelent. Így az idei 100 ezer forintos nyugdíj jövőre 103.024 forint lesz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink