Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-11-14 10:59:00

Radikális mozgalmat indít az MSZP korábbi alelnöke

Értesülésünk szerint Radikális Európai Demokraták (RED) néven új mozgalmat indít Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, aki néhány héttel ezelőtt az általa önsorsrontónak tartott ellenzéki stratégia kritikájaként lemondott az MSZP alelnöki tisztségéről. Forrásaink szerint Ujhelyi nem egy új, a jövő évi országgyűlési választáson induló pártot, hanem egy európai ügyekkel foglalkozó mozgalom elindítását jelenti be a mai napon.

 Radikális mozgalmat indít az MSZP korábbi alelnöke

„Ideje, hogy felébREDj! 2017. november 14.” – hirdeti egy piros felkiáltójellel illusztrált plakát Ujhelyi István közösségi oldalán. Úgy tudjuk, hogy az MSZP európai parlamenti képviselője egy új mozgalom meghirdetését tervezi a mai napon, erre utal a sajátos hirdetmény is a közösségi oldalán. Információnk szerint Ujhelyi egy európai ügyekkel foglalkozó, de belpolitikailag is aktív mozgalmat indít, méghozzá RED, azaz Radikális Európai Demokraták néven.

Az EP-képviselő másfél évvel ezelőtt hasonló néven (Európai Demokraták) már létrehozott egy úgynevezett „szellemi inkubátorházat”, amelynek honlapján közéleti személyiségek és pártoktól független civilek fogalmazzák meg elképzeléseiket az Európai Unió jövőjéről. A RED mozgalom ettől függetlenül, de az itt publikáló szakemberek javaslatait figyelembe véve építkezhet majd.

A Radikális Európai Demokraták hozzánk eljutott alapvetései szerint a mozgalom a „hazafiság, az európaiság és a szakértelem hármasára” épül majd és egyszerre utasítja el a jelenlegi magyar kormány Európa- és Unió-ellenes politikáját, valamint egyszerre áll ki az EU működésének mielőbbi, átfogó reformja mellett.

Ujhelyi mozgalmának célkitűzései szerint „a radikalizmus nem egyenlő a szélsőségességgel, nem egyenlő a kirekesztéssel, nem egyenlő az alpári stílusú politizálással, nem egyenlő az anarchia támogatásával, de azonos az átfogó, érdemi és mielőbbi változás akaratával. Az atv.hu úgy tudja, hogy a RED célkitűzései szerint mélyebben integrált európai szövetségi rendszerre van szükség, hatékonyabb uniós eszközrendszerre a renitens tagállami kormányok normakövetésének kikényszerítésére, szociális felzárkóztatásra és egyenlő bérekre, az euró mielőbbi bevezetésére és az európai választók hatékonyabb bevonására a döntéshozatali folyamatokban. Ujhelyiék ez utóbbi kapcsán a jövőben minden fontos, az Európai Parlament előtt lévő kérdésről online-szavazást indítanak majd a közösségi oldalukon, aminek eredményét az európai képviselői munka során is figyelembe fogják venni.

Kerestük Ujhelyi Istvánt is, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni, értesüléseinket azonban nem cáfolta. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy „nem tervezi új párt megalakítását”, mint mondta: az európai Magyarországért kíván harcolni a lehető leghatékonyabb eszközök segítségével.

Update: Nem sokkal cikkünk megjelenése után Ujhelyi a Facebookon erősítette meg információnkat:

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink