Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-27 16:05:00

Kirúgják Marton Lászlót a Vígszínházból

A Vígszínház kezdeményezte Marton László munkaviszonyának megszüntetését, de mint írják szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben, a döntés nem jelent ítélkezést. A Vígszínház közleményét változtatás nélkül közöljük.

"A mai napon kezdeményeztük Marton László munkaviszonyának megszüntetését a Vígszínházban. A döntés nem jelent, nem jelenthet ítélkezést egy gazdag művészi életút felett. A Vígszínház szakmai tekintélyének kialakításában Marton László szerepe elvitathatatlan. A színház repertoáron lévő előadásait továbbra is műsoron tartjuk. A korábban jelzetteknek megfelelően aktívan részt veszünk a szakmai szervezetek közös munkájában, ami a hasonló helyzetek megakadályozására, korai felismerésére irányul, illetve a színházon belüli anonim bejelentő vonalat indítunk el a következő héten."

A botrány

Ahogy az atv.hu többször is beszámolt róla, október 14-én robbant ki a botrány, amikor Sárosdi Lilla színésznő kiállt a nyilvánosság elé, hogy elmondja, 20 évvel ezelőtt egy még ma is aktív, ismert rendező zaklatta szexuálisan. Pár nappal később, a Facebookon keresztül meg is nevezte állítólagos zaklatóját: „az illető Marton László, a Vígszínház egykori igazgatója, rendező és egyetemi tanár” - mondta.

Sárosdi Lilla az ATV Egyenes Beszéd vendége volt

 

"Rágalom"

Ezt követően Marton László közleményt adott ki, melyben azt írta: "Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére". A rendező ugyanakkor lemondott a Vígszínházban főrendezői állásáról és tanári működésének szüneteltetését is kérte a Színművészeti Egyetemen.

Újabb áldozatok

Bejelentését követően először kettő, majd újabb hét áldozat jelentkezett, akik szintén arról számoltak be, hogy a rendező zaklatta őket. Időközben elhatárolódtak Martontól Molnár Ferenc dédunokái is, mivel a rendező jegyzi a Vígszínházban nagy sikerrel futó A Pál utcai fiúk című darabot.

 

Bocsánatkérést vártak

Ezt követően a Független Hírügynökség számolt be róla, hogy ügyvédje tanácsára vélhetően eláll a pertől Marton, amire Sárosdi Lilla az ATV Híradójában reagált. A színésznő elmondta, hogy nem lepődött meg a híren, de továbbra is bocsánatkérést várna a rendezőtől. Sárosdi azt is megjegyezte, tud még olyanokról, akik hasonló szituációba kerültek, de egyelőre nem mernek névvel előállni és elmesélni a történetüket.

Megdöbbentek a Vígszínházban

A történtekkel kapcsolatban közleményt adott ki a Vígszínház is, ahol Marton László rendezőként dolgozott, egészen a botrány kirobbanásáig. Ebben közölték, hogy "a Vígszínház társulatát mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak" és kifejezték együttérzésüket és támogatásokat mindazok felé, akik érintettek az ügyben. Mint írták, a Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt, eddig is eltökéltek volna, de mostantól még nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy elejét vegyék az ilyen ügyeknek.

Eszenyi nem értesült ilyen esetről

Eszenyi Enikő, a színház igazgatója a bérleteseknek külön levelet írt, melyben közölte, valamennyiüket megdöbbentették a hírek, amik napvilágot láttak Marton Lászlóról. "Jómagam 35 éve dolgozom a Vígszínházban, amelynek 2009 óta vagyok az igazgatója, ez idő alatt nem értesültem ilyen, vagy ehhez hasonló esetről"- szögezte le Eszenyi. Az ügy miatt egyébként el is marad Ibsen A vadkacsa című darabjának a bemutatója a Vígszínházban, melyet december 15-ére terveztek és amely darabot szintén Marton László rendezett.

Eszenyi kijelentését egyébként pont a mai napon cáfolta Fáy Miklós, a publicista ugyanis állítja, hogy van olyan közös ismerősük, aki beszélt a Vígszínház igazgatójával arról, hogy a főrendező zaklatta a színésznőket.

Marton László bocsánatot kért

A rendező október 26-i közleményében közölte: most megértette, hogy vannak, akik úgy gondolják, oly módon közeledett hozzájuk, vagy olyat cselekedett, amivel megsértette őket. Sárosdi Lilla az ATV Híradójától tudta meg a hírt, a bocsánatkérést elfogadta.

 


Etikai vizsgálatot indított az SZFE

Vizsgálatot indít a Színház- és Filmművészeti Egyetem Marton László ügyében. A Vígszínház korábbi igazgatója és főrendezője tanított az egyetemen, ahol most M. Tóth Géza rektor kezdeményezte az etikai bizottság összehívását az ügyben. Erről a diákokat levélben tájékoztatták – írja az Index.

M. Tóth Géza rektor az Indexnek megerősítette, hogy valóban vizsgálatot indítanak Martonnal szemben. Ennek részleteit az Egyetem működési szabályzata határozza meg, minden aszerint fog zajlani.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink