Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-17 16:01:00

Gulyás Gergely: Tényszerűen nem igaz, hogy itt újságírókat listáznak

Ha valóban elhangzott, hogy itt újságírókat listáznak, az tényszerűen téves és nem felel meg a valóságnak - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének a MÚOSZ rendezvényén elhangzott beszédére reagálva.

Ha valóban elhangzott, hogy itt újságírókat listáznak, az tényszerűen téves, nem felel meg a valóságnak. Ügyvivő úrnak többször volt alkalmam személyesen is jelezni, hogy az amerikai-magyar kapcsolatokon kivül Amerika magyarországi megítésélének is kifejezetten ártalmas, ha akár valótlan állításokkal tisztán belpolitikai ügyekbe kívánnak beavatkozni - ezt Gulyás Gergely mondta egy sajtótájékoztatón az ATV Híradójának a kérdésére, arra reagálva, hogy David J. Kostelancik ideiglenes amerikai ügyvivő a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által szervezett programon a híradások szerint azt mondta: "az Egyesült Államok egyértelműen elítél minden, újságírók megfélemlítésére vagy elhallgattatására tett kísérletet".

Kostelancik szerint folytatódtak a sajtószabadság terén tapasztalható negatív tendenciák Magyarországon: a kormány szövetségesei átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett, "anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület (a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – NMHH) kifogást emelt volna ez ellen". Kostelancik szerint ugyan ma is van lehetőség a kormánnyal ellenkező vélemények kifejtésére, de az utóbbi években rossz irányba változott a helyzet.

A hiradások szerint az ügyvivő megemlítette, hogy a közelmúltban az egyik kormányhoz kötődő médium listát közölt azokról az újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarország számára. Szerinte ez veszélyes gyakorlat az újságírók szempontjából, és a szabad, független újságírás szempontjából is és ellenkezik a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal – hangsúlyozta az ügyvivő.

Magyarország is elítél minden, az újságírók megfélemlítésére tett kísérletet - mondta a satótájékoztatón a kérdésre válaszolva a Fidesz frakcióvezetője, aki előrebocsátotta, nem hallotta és nem is olvasta az ügyvivő beszédét, ezért nagyon óvatosan kommentálná. "Ha újságírókat listáznánk, az ilyen jellegű kritikákat még el is fogadnánk. "Ha a jelen lévőknek van ezzel kapcsolatos élménye, legyenek kedvesek jelezni, hogy tudjunk ez ellen valamit tenni. De nincs ilyen. Magyarországon ilyen nincsen" - állította Gulyás Gergely, hozzátvéve: "alaptalan kritikákat pedig végképp nem tanácsos érdemes megfogalmazni".

"Trump sem szégyellős"

Az amerikai nagykövetség honlapjára feltöltötték David Kostelancik felszólalását, aki többek között felidézte Donald Trump júliusi, Lengyelországban elmondott beszédét, melyben az amerikai elnök a jogállamiság, a sajtó-, a szólás-, és a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságát hangoztatta. Az ügyvivő elismerte, hogy Trump „sem szégyellős, amikor bírálja a médiát, ha úgy érzi, az újságírók rosszul tudnak valamit vagy elfogultságot mutatnak”. Sőt, „bírálja a híradásokat, ha úgy ítéli meg, elfogultak vagy pontatlanok, annak érdekében, hogy megpróbálja megváltoztatni a narratívát”.

Kostelancik szerint ugyanis a sajtó szabadsága nem azt jelenti, hogy a sajtót nem szabad kritizálni, akár a kormánynak is. 

Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy egy kísértésnek nem szabad engedni: „a demokratikus kormányoknak nem szabad megpróbálniuk elhallgattatni a bírálóikat”.

Az ideiglenes ügyvivő elmondta, ennek több formája is lehet, például a jogszabályokkal való korlátozás, a média kizárólag ellenőrzése, nyomásgyakorlás a hirdetőkre, kormányzati kísérletek a hirdetési piac manipulálásra; vagy az újságírók leplezetlen fenyegetése vagy megfélemlítése.

Megszerezték "az utolsó, független megyei lapokat"

Kostelancik itt tért rá a magyarországi helyzetre. Felidézte, hogy „az Egyesült Államok számos alkalommal felszólalt a sajtószabadság terén Magyarországon mutatkozó negatív tendenciákról”, de „sajnálatos módon, ezek a negatív tendenciák folytatódnak”. Elmondta, hogy „a kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett, anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen”. Az ideiglenes ügyvivő szerint a közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok „megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett” is. Hozzátette: azok az újságírók, akik ezeknél a médiumoknál dolgoznak vagy dolgoztak, úgy tájékoztatták őket, hogy „az új tulajdonosok diktálta szerkesztőségi irányvonalat kell követniük, és nem lehet kormánykritikus cikkeket megjelentetniük”.

Elmondta azt is, hogy véleményük szerint a kormányzat „jelentős állami hirdetést csatornáz a baráti médiatulajdonosokhoz, miközben a független médiumok szinte semennyi állami hirdetéshez sem jutnak” és olyanról is hallottak, hogy „magánvállalkozásokkal közlik, ne hirdessenek a független médiumokban, ellenkező esetben retorziókra számíthatnak”.

Kostelancik kijelentette, hogy az Egyesült Államok „egyértelműen elítél minden, újságírók megfélemlítésére vagy elhallgattatására tett kísérletet”. Az ideiglenes ügyvivő úgy véli, hogy „vannak még itt független és ellenzéki médiumok, amelyek tág szerkesztőségi szabadsággal tudják végezni újságírói hivatásukat. Ez jó dolog. Számuk azonban egyre fogy, és olyan kihívásokkal kell szembenézniük a hirdetési piacon, melyekkel a kormányzati médiumoknak nem”.

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére:

 

Ajánlom

További belföldi híreink