Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-16 15:41:00

Tillerson Észak-Koreáról: Az első bombarobbanásig küzdünk

Tovább eszkalálódik a feszültség az USA és Észak-Korea között. Bár az amerikai külügyminiszter küzd a békés, diplomáciai megoldásért, a hétfőn induló közös hadigyakorlat Dél-Koreával újra egekbe emelheti a két ország közti feszültséget. Rex Tillerson szerint az amerikai elnök sem akar háborút.

A diplomáciai erőfeszítések mindaddig folytatódnak, ameddig csak lehetséges – nyilatkozta Rex Tillerson vasárnap a CNN-nek. Annak ellenére – tette hozzá az amerikai külügyminiszter –, hogy a Csendes-óceán mindkét partján feszült a helyzet. Úgy fogalmazott a CNN „A szövetség állama” című műsorában, hogy „a diplomáciai erőfeszítések mindaddig folytatódnak, amíg az első bomba le nem esik”.

Tillerson elmondta, hogy az Észak-Koreával való diplomáciai céljuk nem változik, továbbra is az ázsiai ország nukleáris ambícióinak megfékezésére törekszenek, ahogyan Donald Trumpnak is ez az elsődleges prioritás. Noha az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében még azt írta, hogy a diplomácia nem fog működni, ő is el akarja oszlatni az erőszakos cselekményeket, tette hozzá a külügyminiszter.

Kiemelte: "Az elnök világossá tette számomra, hogy ezt a diplomáciai megoldást kívánja".

Néhány hete még a politikus arról beszélt, hogy közvetlen kommunikációs vonalai vannak Észak-Koreával, és arra törekszik, hogy a két ország közti feszültséget megfékezze. Donald Trump sem habozott, egyből kommentálta honfitársa szavait a Twitteren. Szerinte Tillerson csak „vesztegeti az idejét”, hogy tárgyalásokat folytasson Észak-Koreával.

Bármennyire is törekszenek a diplomáciai megoldásra, a két nemzet közötti feszültség így is tapintható. Észak-Korea továbbra is a nukleáris fegyvereinek és hosszú hatótávú rakétáinak használatával fenyeget, míg Trump Észak-Korea teljes elpusztítását is demonstrálta már a nagyvilág felé.

A kérdésre, miszerint Trump tweetjei aláássák-e a diplomáciai erőfeszítéseit, Tillerson annyit mondott: az amerikai és a kínai vezetők közötti kapcsolatok szorosak, és hogy a kínaiak "semmiképpen sem zavarják" az Egyesült Államok Észak-Koreával szembeni politikáját.

Kezdődik a gyakorlat

Egy amerikai nyilatkozat szerint a közös haditengerészeti gyakorlatok 10 napig tartanak majd Dél-Korea vizein, egy amerikai repülőgép-hordozót és két irányított rakétarombolót felvonultatva.
A hadgyakorlatot megelőző pénteken az észak-koreai állami média, a KCNA „vakmerő lépésnek” írta le a fenti eseményeket az Egyesült Államok részéről.

„Az amerikai katonai akció megerősíti elszántságunkat, hogy az USA-t csak tűzzel lehet megszelídíteni, és egyre közelebb kerülünk a ravaszhoz, mint a legkeményebb ellenintézkedéshez” 

- idézte a KCNA riportja Kim Kwang Hak-ot, az észak-koreai külügyminisztériumon belül működő amerikai tanulmányok intézetének kutatóját.

A durva retorika vasárnap is folytatódott a Rodong Sinmun állami újságban írt kommentárral, amelyben Trump elnököt „háborús kereskedőnek és a béke idegenjének” nevezték.
Mint ismert, Észak-Korea már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy Guamhoz közel helyez el rakétákat, tovább növelve a feszültséget Phenjan és a Trump-adminisztráció között.

atv.hu

 

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére:

További belföldi híreink