Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-16 15:19:00

Balog Zoltán szerint "okafogyott" lesz a CEU-megállapodás aláírása 2019 januárjáig

Ha holnap módosítjuk a törvényt, akkor nem kell aláírni addig a CEU-ról a megállapodást, amíg nem járt le a törvényes határidő. A megállapodás aláírása "igazából ilyen szempontból okafogyott" – erről az ATV főmunkatársának Balog Zoltán humán csúcsminiszter nyilatkozott, miután az Országgyűlés megszavazta Orbán Viktor indítványára: már holnap szavazzon az Országgyűlés a lex CEU módosításáról.

Balog Zoltán szerint "okafogyott" lesz a CEU-megállapodás aláírása 2019 januárjáig

Az Országgyűlés Orbán Viktor Kövér László házelnöknek tett indítványára megszavazta: a parlament holnap egy nap alatt megtárgyalja a felsőoktatási törvény módosítását, és fönt is arról, hogy a CEU számára egy évvel – 2019 januárjáig – meghosszabbítja azt a határidőt, amíg a törvényben megszabott feltételeket, például az amerikai kampusz létrehozását teljesítenie kell a CEU-nak. 

A parlamenti szavazás után a folyosón az ATV főmunkatársa arról kérdezte Balog Zoltánt, az EMMI-t vezető minisztert, miért volt olyan sürgős, hogy már holnap, kedden módosítsák a felsőoktatási törvényt, a Lex CEU-t, egy nap alatt?

„Azért, hogy egyértelmű legyen: több ideje van erre az egyetemnek arra, hogy teljesítse a törvényi feltételt. Hogyha valóban komolyan gondoljuk, hogy saját oktatási tevékenységet hozzon létre az Egyesült Államokban – ami jelenleg nincs neki – akkor ehhez több időre van szükség. És azért is, hogy lássák: el tudják indítani a középtávú tervezést ennek az oktatási formának a létrehozására” – válaszolta a miniszter. 

Arra, hogy a törvénymódosítás, a határidő meghosszabbítása kizárja-e,  hogy a CEU működéséről a kormány aláírja a megállapodást New York állammal, időközben, Balog Zoltán úgy válaszolt:


„Ez egy jó kérdés, meg kell nézni a szakértőknek, hogy van-e erre lehetőség. Nincs erre szükség, hogyha módosítjuk a törvényt, akkor nem kell aláírni addig, amíg nem járt le a törvényes határidő. Tehát igazából ez ilyen szempontból okafogyott – mondta a miniszter.

 

 

 

 

 

 

 Szavazzon itt a Nap Kérdésére:

Ajánlom

További belföldi híreink