Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-11 15:28:00

Ellenzéki lehetőségekről mond le az MSZP

Az MSZP a választásokig nem kezdeményez a parlamentben vitanapot, nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken, nem fordul a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz.

Ellenzéki lehetőségekről mond le az MSZP

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője jelentette be szerdán, hogy a jövőben bojkottálni fognak több állami intézményt, és nem élnek több ellenzéki lehetőséggel. A MSZP-s politikus elmondta:

- Innentől kezdve nem fordulnak az Alkotmánybírósághoz. Magyarázatként hozzátette: a testületet fideszes alkotmánybírókkal töltötték fel "a rendkívül rendszerellenes LMP" segítségével. Elmondta, 2015 tavasza óta 14 beadványt nyújtottak be az Ab-hez, egyikben sem született döntés. Az Alkotmánybíróság tudatosan húzza az időt – értékelt.

- Tóth Bertalan közölte azt is, nem fordulnak a köztársasági elnökhöz sem, mert Áder János "a Fidesz szolgája", elnézi a korrupciós ügyeket, vállalhatatlan törvényeket ír alá.

- Hozzátette: az MSZP az országgyűlési választásokig nem kíván parlamenti vitanapot kezdeményezni, mert a Fidesz degradálta ezt az intézményt és annak semmi értelme, hogy a demokratikus ellenzéki pártok egymással vitatkozzanak.

- A frakcióvezető közölte azt is, az MSZP-frakció ötpárti egyeztetéseken sem kíván részt venni. A kormány által kezdeményezett ötpárti egyeztetéseket színjátéknak, az ellenzék által kezdeményezetteket pedig pótcselekvésnek tartja.

A Demokratikus Koalíció közleményben üdvözli az MSZP döntését.

"Ideje volt, hogy a Magyar Szocialista Párt is belássa: az Orbán-kormány kiüresítette az Országgyűlés intézményét, ami mára kizárólag az orbáni hatalomgyakorlást elfedő díszletként szolgál. A DK egy évvel ezelőtt, ugyanezen okból vonult ki a parlamentből. Naivitás lenne Orbán döntései ellen Orbán csatlósánál keresni orvoslást, ezért hosszú ideje nem fordulunk sem az AB-hez, sem a köztársasági elnökhöz" - írják.

Jobbik: az MSZP vezetői elárulják a kormányváltást

A Jobbik a kormányváltás elárulásának, az ellenzéki szerep szándékos gyengítésének és a baloldali szavazók eladásának tartja az MSZP vezetőinek döntését arról, hogy a jövőben nem járulnak hozzá ellenzéki kezdeményezésekhez.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető levélben tájékoztatta arról, hogy a szocialisták a jövőben nem járulnak hozzá olyan kezdeményezésekhez, amelyek célja, hogy a köztárasági elnökhöz forduljon az ellenzék, sem ahhoz, hogy az Alkotmánybírósághoz küldjenek egy javaslatot, de politikai vitanapot sem támogatnak. Mint mondta, mindezt az eddigi kezdeményezések eredménytelenségével indokolta Tóth Bertalan.

Volner János szerint a szocialisták ezzel Orbán Viktor miniszterelnök oldalára állnak. 

Mindez drasztikusan korlátozza az ellenzék mozgásterét - jelentette ki -, hiszen egy-egy kezdeményezéshez negyven képviselő támogatása szükséges.

"Így válnak teljesen érthetővé Botka László, az MSZP leköszönt miniszterelnök-jelöltjének szavai, aki távozását azzal indokolta: az MSZP egyes vezetői együttműködnek a Fidesszel, elárulják a baloldali szavazókat és ezzel a kormányváltás ügyét is" - fogalmazott.

Volner János feltette a kérdést: mennyi pénzt kapnak ezért az MSZP egyes vezetői a Fidesztől? Közölte: az MSZP már a plakáttörvény tárgyalásakor is nyíltan együttműködött a kormánypártokkal.

atv.hu

További belföldi híreink