Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-04 06:59:00

Sztrájk: „olyan káosz lehetne, hogy minden második bolt bezár”

Bár hétfőn újra tárgyalt a Tesco a dolgozók szakszervezeteinek vezetőivel, a megegyezés elmaradt. Október 13-án folytatják. A KDFSZ és a KASZ elnökei bizakodóak, szerintük akár az élet is megállhat, ha a munkavállalók sztrájkkal fejezik ki elégedetlenségüket.

Október 13-án délelőtt 10 óra körül folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről – közölte a Tesco Global Áruházak Zrt. hétfőn az MTI-vel. Az egyezkedés résztvevői a Tesco és a cégnél működő munkavállalói érdekképviseletek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Az atv.hu megkereste mindkét szervezet vezetőjét, de a részletekről egy titoktartási paktum miatt nem sokat mondhattak.  

Bubenkó Csaba portálunknak arról beszélt, hogy volt egy kis fennakadás a hétfői egyeztetés után. „Arról volt szó, hogy október 13-ig semmilyen információt nem adunk ki a tárgyalásról, mégis a másik részről kiszivárgott pár dolog. Azt meg tudom erősíteni, hogy amit tegnap a sajtó megírt, arról vélhetően volt szó, de mást nem lenne korrekt hozzáfűzni. Volt belőle probléma, hogy az összegek is kikerültek a sajtóba, mint például a 179 ezer forint, azt sem lehetett volna elmondani”- fűzte hozzá.


bubenkó csabaBubenkó Csaba
A KDFSZ elnöke a szakszervezeti munkára kitérve azt mondta, hogy a munkavállalók Magyarországon még nem elég tudatosak, hogy saját maguk szerveződjenek meg, miközben ennek sem lenne akadálya. Hozzátette:

a cégeknél nyilvánvalóan nem preferálják a valós szakszervezeteket, akik valamiért felszólalnak, mert az pénzbe kerül.

„Nem szeretik, aki perre megy, aki adatot kér, mert az nyűg a nyakukon. A Tescónál elért egy olyan szintre az elégedetlenség, amikor ezt már nem lehetett tovább lefelé nyomni, hanem mint a vulkán kitört, és így lett az, hogy elsőként mi hoztuk létre a sztrájkbizottságot”- magyarázta.


sáling józsefSáling József


A KASZ elnöke, Sáling József még hétfőn, a bértárgyalást követően nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a Tesco döntése értelmében csak akkor lesz béremelés, ha a társaság és a szakszervezetek a sztrájkkövetelés minden kérdésében meg tudnak egyezni. Most úgy tűnik, hogy a KASZ és a KDFSZ is felismerte az egységességet, hiszen mindkettő szakszervezet vezetője az atv.hu-nak elismerte, az egység megvan közöttük.  „Nincs megosztottság a két szakszervezet között”- vélekedett portálunknak Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezetének elnöke.

Ha máshol is ilyen összefogások lennének – tette hozzá Bubenkó – akkor „nem ott tartanának, ahol tartanak.”

Utalt arra is, hogy közös az érdek és egy munkavállalói problémát közösen kellene megoldaniuk. „5000 emberrel 157 áruház sztrájkolt a 206-ból. Ha ez az 5000 ember nem csak itt van, hanem máshol is, akkor olyan káoszt csinál az országban, hogy minden második bolt zárva lesz, és az élet megáll. Ez csak azon múlik, hogy vannak-e olyan szakszervezetek, akik szembe mernek menni másokkal”- vélekedett.

Mint ismeretes, a szakszervezetek 25 százalékos béremelést (hogy a legalacsonyabb keresetűek fizetése is elérje a bruttó 180 ezer forintot) és 15 százalékos létszámbővítést szeretnének. Adódik a kérdés, hogy milyen hatása lehet annak – főleg vidéken –, ha teljesülnek az igények és emiatt a kis-és középvállalkozásokat, családi vállalkozásokat hagyják majd ott a dolgozók a magasabb fizetésért, ellehetetlenítve a kkv-szektort.

fotó:reutersFotó:Reuters

A KDFSZ elnöke úgy látja, hogy a szakmai szervezeteknek és a munkavállalói oldalnak közösen kellene javaslatokat kidolgoznia. „Például az ÁFEOSZ-COOP Szövetség jócskán érintett ebben a témában, hiszen kb. 30 ezer munkavállalójuk van, a legkisebb településtől a legnagyobb városokig jelen vannak. Őket biztos érinti, ha a legkisebb településen van 200 ember és egy kis Coop, akkor ott hogyan tud magasabb bért fizetni. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a kormány nem fogja ezt csak úgy megoldani. Fontos, hogy a munkáltatókat képviselő szakmai szervezetek és a szakszervezetek közösen gondoljanak át olyan szakmai anyagot, külső szakértőket bevonva, amivel bombázni lehet a kormányt, hogy akár munkáltatói járulékcsökkentés, akár munkavállalói járulékcsökkentés, akár munkahelyteremtő beruházások legyenek, amikkel meg tudják tartani a munkavállalóikat”- vélekedett Bubenkó Csaba.

Az Auchannál is jön a sztrájk?

A Világgazdaság információi szerint legalább 20-30 ezer forint az eltérés a társaság béremelési ajánlata és a szakszervezetek követelése között. A munkavállalók szerint az áruházláncnál is komoly gond a létszámhiány. Az Auchan csaknem hétezer embert foglalkoztat. Erről itt olvashat részletesebben.

 

 

 

Szavazzon Ön is a Nap kérdésére:

További belföldi híreink