Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-10-03 08:11:00

Karácsonyig várni kell a CEU-megállapodásra?

Nem tudja Palkovics László oktatási államtitkár megmondani, hogy még ebben az évben meglesz-e a megállapodás a CEU magyarországi működéséről. A magyar kormány nem tud arról, hogy az amerikai képzés akkreditációja megtörtént volna – mondta az atv.hu-nak az oktatási államtitkár annak kapcsán, hogy az Országgyűlés viszont ma elfogadja a szintén amerikai McDaniel College itteni működéséről szóló megállapodást.

„A törvény egyértelmű. Azt mondja ki, hogy az egyetem abban az országban is képzést folytat, ahol az egyetem létezik. A képzés folytatásának sokfajta feltétele van, feltétele a kampusz megléte, de feltétele az is, hogy ezt a képzést a hallgatók választani tudják.

Egyelőre nekünk – a magyar kormánynak –, arról nincs tudomásunk, hogy a CEU ezt a két feltételt teljesítette volna” 

– nyilatkozta az atv.hu-nak Palkovics László oktatási államtitkár arra a hírre reagálva, hogy a CEU együttműködési megállapodást kötött a New York állambeli Annandale-on-Hudson-i székhelyű Bard College-dzsal, és ezért az ott folytatandó képzéseit a kormány elfogadja „az anyaországban folytatott oktatási tevékenységnek”.

Az oktatási államtitkár egyelőre nem tudott választ adni munkatársunk kérdésére, hogy a kormány mikor írja alá a megállapodást New York állammal a CEU magyarországi működéséről. „Valóban van egy megállapodás, amit megkötött a CEU, az Amerikában regisztrált jogi személy és a Bard College, és úgy fognak együttműködni, hogy a CEU bérli valamilyen ingatlanát vagy épületét a Bart College-nak, de ez a képzésnek csak a feltétele. A képzést akkor lehet teljesítettnek tekinteni, ha valaki valahol akkreditál is egy képzést. A CEU, azaz az amerikai intézmény Magyarországon a Nádor utca 7. szám alatt folytat képzést, az egy regisztrált képzés. Ezt amerikai diákok, vagy bárki választhatja. A felsőoktatási törvény által megszabott feltételt akkor lehet a CEU részéről teljesítettnek tekinteni, ha azt is regisztrálják, hogy a CEU-nak van egy képzése a Bard College-nak a kampuszán. Ezt a képzést, ugyanannak a testületnek, amelyik regisztrálta és jóváhagyta a budapesti képzést, szintén regisztrálnia és jóvá kell hagynia. Ez jelenti majd azt, hogy a CEU-nak van képzése Amerikában. Mi még nem tudunk arról, hogy ez megtörtént volna” – magyarázta Palkovics László.

Az oktatási államtitkár nem tudott választ adni arra, hogy körülbelül mennyit kell várni arra, hogy ha a CEU benyújtotta az akkreditációs kérelmét az amerikai illetékes oktatási hatóságnak, mennyi idő múlva ütik rá a pecsétet. Így arra sem tudott válaszolni, hogy a magyar kormány még ebben az évben megköti-e a megállapodást a CEU-ról New York tagállammal. „Ezt nem tudom megmondani. Ez megint azon múlik, hogy milyen gyorsan döntenek Amerikában azok, akik a CEU akkreditációs kérelmének az ügyében a döntést meg hozzák. Ha ez megtörtént, akkor meg fogjuk vizsgálni, hogy az ottani kampusz és a képzés akkreditációja valóban kielégíti-e azt, amit a törvény megkíván. Egyelőre még erről mi itt hivatalosan nem tudunk” – ismételte meg az oktatási államtitkár.

Azt viszont Palkovics László megerősítette: a magyar kormány és a szövetségi kormány között megvan az az előzetes megállapodás, ami alapján megkötötték a szintén amerikai McDaniel College működéséről a megállapodást Maryland tagállammal. Az államtitkár értelmezése szerint a szövetségi kormánnyal kötött előzetes megállapodás egy olyan jóváhagyás, ami általános érvényű és a CEU esetében is tudják „alkalmazni”. Palkovics László szerint a McDaniel College-dzsal kötött megállapodás is bizonyítja, hogy a "lex CEU"-nak mondott felsőoktatási törvény teljesíthető, végrehajtható.

„A kormánynak nem lesz presztízsveszteség, ha meglesz a CEU-val is a megállapodás, és itt működhet tovább a „Soros-egyetem”. Az lett volna Orbán Viktorék számára a meghátrálás, ha módosítani kellett volna a lex CEU-t. Persze addig nyilván nem írják alá a megállapodást, amíg tart a "Soros-terv"-ellenes nemzeti konzultáció” – mondta egy forrásunk.

Ajánlom

További belföldi híreink