Itthon

Botka László lemondott

Ujhelyi: Ott vannak az alvó emberek
október. 2. hétfő 21:02

Ujhelyi István azt mondta, a felkiáltó jelet akarta a demokratikus ellenzék elé állítani, ezért mondott le az MSZP alelnöki posztjáról. Hozzátette, élete egyik legnehezebb döntését hoztam meg. 

Az MSZP EP-képviselője azt állítja, a Fidesz beférkőzött az ellenzéki oldalra. „Putyini módra az ellenzéki pártokba odahelyez embereket, akik az ő alvó emberei” – mondta Ujhelyi. Titkosszolgálati eszközök, lehallgatások, beépített emberek – erre kell felkészülni a kampányban Ujhelyi szerint.

A szocialista politikus hangsúlyozta, nem azért mondott le, mert a DK-val való együttműködés számára érzelmi kérdés lenne, neki jó a kapcsolata a DK-val. Szerinte az ellenzék nem a győzelmi stratégiát hajtja végre. Arról is beszélt, hogy a 106 egyéni jelöltnek a 70-80 százaléka már megvan.

 

Lengyel: Botka öntörvényű szereplő
október. 2. hétfő 20:18

Lengyel László Botka Lászlóról az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, egy öntörvényű szereplő, akinek szeretett volna segíteni, de nem csak neki, hanem az ellenzéknek is.

A Pénzügykutató Zrt. elnöke szerint Botka hibája az volt, hogy a múlt heti javaslatot már korábban is megtehette volna. Tudható volt, hogy az önkormányzati vezetők felálltak Botka mellett, neki el kellett volna indítani az önkormányzati vezetőket az önálló pályán. Szerinte „a legsúlyosabb, hogy bement a szocialista párt hasába”.  

„Ez egy dzsungel, egy ilyen dzsungelben rendet csinálni nem feladat. Ő bement és többet küzdött a szocialistákkal, mint Orbán Viktorral” – véli Lengyel László.

Úgy gondolja, a DK megkerülhetetlen. „Az, hogy erőből politizálni, ennek nincs értelme. Erőből a Fidesszel szemben kell politizálni” – mondta Lengyel. Azt végképp nem ajánlja senkinek, hogy nyilvánosan üzengessenek egymásnak.

A Juhász Péter által mondott Új Pólusról azt mondta, kár morfondírozni, hónapok óta próbálkoznak vele, de nem képesek összehozni.

Szerinte Botka lemondása az egész ellenzéket húzza le, mert jelenleg nincs alternatív jelölt. Megoldásként említette az ellenzéki közös programot és a civil jelöltet. 

Juhász: Egy jelölt kell
október. 2. hétfő 19:57

Juhász Péter szintén az Egyenes beszéd című műsorban azt mondta, a cél az, hogy egy ellenzéki jelölt legyen a Fidesszel szemben.

Úgy gondolják, hogy az lenne a célravezető, az Új Pólus pártok szövetsége egy tömböt alkosson, és egy darab listára kerüljön fel.  

Az Együtt elnöke arról is beszélt, hogy szerdára összehívta a Momentumot, a Párbeszédet, az LMP-t és az Együttet, a Párbeszéd pedig már jelezte is részvételét.

Abban igaza van Botka Lászlónak, hogy politikai maffia szövi át a régi pártokat, ez a négy párt – LMP, Momentum, Párbeszéd és az Együtt- viszont biztos, hogy nem érintett a politikai maffia által, hiszen nem voltak 2010 előtt. 

Molnár: a szavazóink nem mennek máshova
október. 2. hétfő 19:47

Molnár Gyula az Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, nem változott az az álláspontjuk, hogy Botka László sikeres polgármesterként igazi kihívója volt Orbán Viktornak.

Továbbra is azt gondolják, hogy nem lehet 6-7 széttagolt ellenzéki párt, akiknek nem más a céljuk, minthogy parlamenti mandátumot szerezzenek. Állítja, hogy az együttműködési stratégia helyes volt.

A Fizessenek a gazdagok szlogenről azt mondta, május 27-e után elkövették azt a hibát, hogy sokat foglalkoztak magukkal, és kevesebbet a politikai tartalommal. A „Tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok” szakpolitikai munkát folytatják, reméli, hogy a Botka által megnevezett szakpolitikusok folytatják a párttal a munkát.

Egy héten belül négy politikai párttal fognak egyezkedni. Rónai Egon kérdésére, miszerint Botka volt-e az eddigi egyezkedés akadálya, Molnár azt mondta, nem.

Botka László hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hibázott, mert nem tudta, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne a saját pártját is.

Ezzel kapcsolatban a párt elnöke azt mondta, ezt a kérdést nem neki, hanem Botkának kell feltenni. Azt mondta, ha erre felé fog menni a politika, hogy akikkel vita van, a másik oldal embere, akkor nagyon rossz felé mennek a dolgok.

Ujhelyi István lemondott a párt alelnöki posztjáról. Azt mondta, nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szereplésért. Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet.

Molnár erre úgy reagált, Ujhelyivel ellentétben, ő tud felelősséget vállalni, örül neki, hogy Ujhelyi egyéni stratégiát választott, most a szocialista pártban közösségi stratégia van.

A párt elnöke nem látja azt a lehetőséget, hogy megszűnik a szocialista párt. „Ezek a szavazók nem fognak máshova menni, ha mi elrontjuk, a mi szavazóink hiányozni fognak a rendszerből, nem pedig átmenni máshova” – állítja Molnár Gyula.

Élőben az Egyenes Beszéd
október. 2. hétfő 19:20

Nézze este az Egyenes Beszédet!
október. 2. hétfő 18:40

Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, Ujhelyi István pedig az alelnöki posztról. Mi történik a szocialista pártban? Ki lesz a kormányfő-jelöltjük? Mit lépnek erre a demokratikus ellenzék pártjai? Mi lesz az összefogással? Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában minden fontos kérdésre választ kaphat!

A hétfői adás vendégei:

- Molnár Gyula
- Ujhelyi István
- Gyurcsány Ferenc
- Bodnár Zoltán
- Juhász Péter
- Lengyel László
- Róna Péter

Egyenes Beszéd az ATV-n, minden nap 19.15-től

Beállhat Szél Bernadett mögé az MSZP?
október. 2. hétfő 18:38

Botka László lemondása után kérdeztük az MSZP budapesti elnökét. Kunhalmi Ágnes nagyon sajnálja Ujhelyi István lemondását, de nem számít további lemondásokra. A jövő majd eldönti, hogy Szél Bernadett lehet-e a közös miniszterelnök-jelölt balliberális oldalon, Szanyi Tibor Facebook-posztjáról pedig azt mondta: mindenki számoljon el 10-ig, mielőtt kiír valamit a közösségi oldalra. Az atv.hu interjúját itt olvashatja.

Gulyás Gergely is reagált
október. 2. hétfő 18:34

"Voltak bizonyos kétségeim, hogy kell-e nekem a frakcióvezetést vállalni. De ha bárki szólt volna, hogy ez automatikusan az MSZP miniszterelnök-jelöltjének visszalépésével jár együtt akkor semmilyen kétségem nem lett volna" - nyilatkozta az ATV-nek.

Molnár: Ezt a menetet elvesztettük
október. 2. hétfő 15:58

Reagált az LMP
október. 2. hétfő 15:14

"Botka László lemondása nehéz pillanat személyesen neki és pártjának is, amely az MSZP belügye, és ezt az LMP tiszteletben tartja" - olvasható a közleményben. 

Hozzátették: az LMP folytatja a küzdelmet az Orbán-kormány ellen, fellép a társadalmi igazságosságért. Majd kiejezték, hogy örömmel képviselik azokat, akik a mai napon csalódtak.