Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-30 09:34:00

DK: Elfogyott az idő, önálló listánk lesz

A Demokratikus Koalíció koordinált egyéni jelöltállítást javasol és önálló listát állít a 2018-as választásokra – derült ki a párt közleményéből, amit szombat délelőtt küldtek el az atv.hu szerkesztőségének.

Egyéni jelöltállítást javasol és önálló listát állít a választásokra a Demokratikus Koalíció. Közleményükben azt írják: nem tudják követni az MSZP álláspontjának változásait a demokratikus ellenzék választási együttműködésével kapcsolatban.

„Amit viszont látunk, az sok esetben nem találkozik a mi véleményünkkel, kultúránkkal és szerintünk ellentétes a demokratikus ellenzék és a remélt új köztársaság érdekeivel. 

Sajnáljuk. 


A DK a továbbiakban nem folytatja a közös listáról az MSZP által elindított végnélküli vitát, amely kilenc hónap alatt odáig sem jutott, hogy akár egyetlen hivatalos tárgyalás lett volna az ellenzéki pártok között. Az idő elfogyott, fél év múlva választások lesznek. Az MSZP stratégiája és az elmúlt kilenc hónapban követett politikája lehetetlenné teszi a közös listás indulást” - írják a közleményben.

A Demokratikus Koalíció Elnöksége ezért úgy döntött, hogy a DK koordinált egyéni jelöltállítást javasol és önálló listát állít a 2018-as választásra. A párt listáját Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti. 

Tárgyalásokat az egyéni választókerületekben induló jelöltekről kell folytatnunk. A választási győzelem egyetlen szervezeti előfeltétele, hogy az egyéni választókörzetekben egy demokratikus ellenzéki jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben. 

Készen állunk ilyen tárgyalásokra valamennyi demokratikus ellenzéki párttal. Az arányosság, a méltányosság szempontjai alapján gyorsan megállapodásra juthatunk. Csak elszántság kell hozzá. Nem rajtunk fog múlni” - zárul a közlemény.

Az MSZP és a "Gyurcsány-kérdés"

Az MSZP legutóbbi, szerdai álláspontja az volt, hogy a párt nyitott azokra a tárgyalásokra, amelyek Gyurcsány Ferenc DK-elnök választási listán való szerepléséről szólnak. Molnár Gyula MSZP-elnök szerdai, közleménye szerint erre akkor kerülhet sor, ha az ellenzéki összefogásba meghívott hat párt számára megfelel Gyurcsány Ferenc személye a listán.

A közlemény kiadását megelőzően, szintén szerdán az MSZP elnöke az ATV főmunkatársának azt nyilatkozta, hogy a "Gyurcsány-kérdés a problémák legvégén van", hozzátéve, hogy "amikor már minden vitás kérdést eldöntöttünk, akkor leülünk és eldöntjük azt is az MSZP-ben, hogy érdemes-e felülvizsgálni, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet a listán".


Molnár Gyula szocialista pártelnök azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy nem lehet akadálya a kormányváltásnak, hogy veszekszenek Gyurcsány Ferenccel.

Botka László hétfőn jelentette be, hogy a listás helyek felét felajánlja a potenciális szövetségeseknek, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek. Az elosztás arányát a választói támogatottság, a március és augusztus közötti közvélemény-kutatási adatok alapján határozták meg.

Nem adják fel?

"A szocialisták álláspontja soha nem változott, továbbra is ellenzéki összefogást és közös listát javasolnak" - közölte az MSZP szombaton, a Demokratikus Koalíció közleményére reagálva.

A szocialisták közleménye szerint a DK éveken át másról sem beszélt, mint az összefogás szükségességéről, ennek ellenére Gyurcsány Ferenc "hátat fordít az ellenzéki tárgyalásoknak".
    
Az MSZP szerint "az országot szétrabló Fidesz-kormány" leváltásához közös miniszterelnök-jelöltre, közös ellenzéki listára, és mind a 106 választókerületben egyetlen ellenzéki jelöltre van szükség a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel szemben - áll a közleményben.

 

Ajánlom

További belföldi híreink