Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-27 11:21:00

Fordulat: Az MSZP elnöke szerint a Gyurcsány-kérdés nem lehet akadálya a kormányváltásnak

Molnár Gyula szocialista pártelnök azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy nem lehet akadálya a kormányváltásnak, hogy veszekszenek Gyurcsány Ferenccel. Az MSZP elnökének szavaiból kiderül: ő már nem zárja ki, hogy Gyurcsány Ferenc is rajta legyen egy Botka vezette közös listán, ha egyéniben is indul a DK elnöke. Arról nincs szó, hogy Lattmann Tamásra cserélnék Botka Lászlót, a párt miniszterelnök jelöltjét.

„Nincs szó Botka László lecseréléséről, nem is lesz, nincs szó Lattman Tamás jelöléséről sem közös miniszterelnök- jelöltnek a balliberális oldalon, ez az MSZP-ben fel sem merült.

Súlyos félreértése a magyar nyelv szabályainak, ha valaki szakpolitikai kérdésekről beszélget egy pártelnökkel, és aztán azt ő felkérésnek értékeli” – mondta Molnár Gyula egy mai háttérbeszélgetésen.

A balliberális szövetségkötés kapcsán megismételte, amit már a kongresszusi beszédében is elmondott: az MSZP készen áll arra, hogy az önállósága egy részéről is lemondjon azért, hogy a szövetség létrejöjjön, „hogy leváltsuk az Orbánt-kormányt”. Minden józan javaslatra nyitottak, néhány héten belül döntenek az indulás stratégiájáról. „Készen állunk a tárgyalásra. Megkaptuk a sajtóosztályoktól a nemeket, de testületi döntéseket várunk”.

Az atv.hu-nak arra a kérdésére, hogy Hiller Istvánnal miért csak ők ketten tárgyalnak Gyurcsány Ferenccel, Molnár azt mondta: valóban az volt az elgondolásunk, hogy a DK-val való tárgyalást ne terheljék egy Botka-Gyurcsány vitával. De olyan látszatot sem szeretnének, mintha az, hogy Hiller Istvánnal tárgyalnak Gyurcsánnyal, egy háttéralkut feltételezne.

„Ezért erősen gondolkodunk azon, hogy mégiscsak hárman fogunk tárgyalni.

Mi ketten arra vagyunk felhatalmazva, hogy a DK-nál az információkat begyűjtsük a szövetségkötést illetően, próbáljunk egy közösen értelmezhető halmazt ebből összeállítani belátható időn belül.”
 
Munkatársunk kérdésére, hogy Gyurcsány Ferenc alapfeltétele, hogy a közös listán is ott legyen a neve, Molnár Gyula úgy reagált: egyik igény sem erősebb, mint a másik.

„Amikor már minden vitás kérdést eldöntöttünk, akkor leülünk és eldöntjük azt is az MSZP-ben, hogy érdemes-e felülvizsgálni, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet a listán.”

Arra, hogy ő személy szerint kizártnak tartaná-e, hogy Gyurcsány Ferenc is ott legyen az MSZP-s közön listán, Molnár Gyula azt mondta: ő azt tartja kizártnak, hogy a következő félév is Gyurcsány Ferencről szóljon. „Én most nem fogok állást foglalni, de azt mondom: kompromisszumkészek vagyunk minden kérdésben, hogy leváltsuk Orbán Viktort. A Gyurcsány-kérdés a problémák legvégén van.”
 
Az atv.hu kérdésére, hogy olyan kompromisszumot elfogadhatónak tartana-e az MSZP elnökeként, hogy Gyurcsány azzal a feltétellel lehet rajta az MSZP-s Botka vezette közös listán, hogy indul egyéniben is, és ott szerez mandátumot, Molnár Gyula azt a választ adta: „a második felével, hogy Gyurcsány Ferenc egyéniben induljon, teljesen egyetértek. A másik feléről, a listás helyéről továbbra is azt gondolom, hogy ebben vita van közöttünk. De ezt nem fogjuk tudni most megoldani, nem is akarjuk. A problémát nem megoldjuk most, hanem élvezzük. És hagyjuk, hogy majd a végén találjunk valami közös megoldást. Nem lehet akadálya a kormányváltásnak az, hogy mi veszekszünk” – zárta nyilatkozatát Molnár Gyula.

Ajánlom

További belföldi híreink