Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-24 14:24:00

Embertelen körülmények között hagyta meghalni saját fiát a balmazújvárosi férfi

Évekig hanyagolta súlyos gerincbetegséggel otthon fekvő fiát egy balmazújvárosi apa, orvoshoz és kórházba sem vitte folyamatosan romló állapota ellenére sem, a fiú ennek következtében pedig meghalt.

A Debreceni Törvényszék tanácsa elé hétfőn áll először a fiú apja, R. J., akit saját gyermekének halála miatt különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolnak - írja a Bors.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a fiú 15 éves volt, amikor először érzett deréktáji fájdalmakat. Betegsége miatt tanulni és dolgozni sem tudott, szülei gondoskodtak róla. Hamarosan a fiú édesanyja elhunyt, ezek után 2011-ben derítették ki az orvosok, hogy gyógyíthatatlan gerincbetegben szenved. Az orvos rendszeres gyógytornát írt elő, aminek napi rendszeres végzését a fiú keresztanyja elvállalta.

Három hónappal később azonban a fiatal már nem akarta tovább csinálni a mozgásterápiát, hanyagolta a kezeléseket, állapota egyre romlott. 2015 második felére már az ágyat sem tudta elhagyni. Apja beköltözött hozzá, de nem úgy látta el, ahogyan kellett volna: nem használt ágytálat és felnőtt pelenkát, így rövidesen meglehetősen rossz higiénés körülmények alakultak ki a házban.

A mozgásra és önellátásra képtelen férfi 2016 nyarára jelentősen lefogyott, alultáplálttá vált – tartalmazza a vádirat.

A fiú állapota akkor kezdett igazán romlani, amikor felfekvései lettek, mivel apja nem mozgatta megfelelően. R. J. akkor sem vitte orvoshoz, vagy kórházba, amikor ezt észrevette. A fiúnak éppen születésnapja volt, amikor rokonok érkeztek látogatóba hozzá, és látták, milyen súlyos állapotban van, hogy félrebeszél, rendkívül sovány, és súlyos felfekvései vannak. Az egyik rokon elbiciklizett a háziorvoshoz, aki az azonnali kórházba szállítás mellett döntött.

A vádlott azonban tiltakozott, mert attól tartott, a kórházban a fia halálos injekciót kap.


"Ha úgy alakul, hogy meghal, akkor mindegy, ha otthon hal meg vagy a kórházban. Ha viszont a kórházban hal meg, haza kell hozatni a holttestét, ami pénzbe kerül"

– mondta a vádirat szerint a férfi, aki végül a rendőrök érkezése miatt egyezett bele a kórházi szállításba. Négy nap múlva azonban, a szakszerű ellátás ellenére, a fiú meghalt a Kenézy Kórházban.

Az ügyészség szerint a felfekvési sebeket és a végzetes tüdőgyulladást a vádlott okozta, R. J. "embertelen körülmények között" élő fia megfelelő gondozását elmulasztotta.

atv.hu

További belföldi híreink