Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-18 08:06:00

Felcsúti kisvasút: Ma érkeznek az uniós ellenőrök

A felcsúti kisvasutat és a négyes metró beruházást is vizsgálják a ma érkező uniós ellenőrök.

Felcsúti kisvasút: Ma érkeznek az uniós ellenőrök

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának küldöttsége az uniós pénzből finanszírozott beruházásokat ellenőrzi szerdáig. Sajtóhírek szerint a kormány bírálta az uniós vizsgálatot. Ezek szerint Lázár János azt írta a testületnek: felháborítónak tartja, hogy éppen a miniszterelnök szülőfalujában elkészült beruházást akarják vizsgálni.

Deutsch Tamás pedig azzal érvelt, hogy a vizsgálat, hat hónappal a választások előtt befolyásolhatja a politikai hangulatot.

A testület egyébként politikailag semleges vizsgálatot ígér. Az Ingerborg Gräßle vezette delegáció kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból áll. Olyan helyszínekre látogatnak el, amelyeken EU által finanszírozott beruházások valósultak meg, és terveik szerint találkoznak majd a civil szféra, az Állami Számvevőszék, a nemzeti parlament tisztviselőivel és más döntéshozókkal is.

A magyar kormány által a látogatást megelőzően megfogalmazott kritikára válaszolva a delegációt vezető néppárti EP-képviselő azt írta: „A Költségvetési Ellenőrző Bizottság fő feladata annak vizsgálata, hogyan használják az EU-s forrásokat”. Hangsúlyozta, hogy a mostani egy rutinszerű látogatás, és a 2016-os költségvetési mentesítési eljárás részét képezi.

Jelen jogalkotási ciklus alatt a bizottság ellátogatott Horvátországba, Németországba, Görögországba, Olaszországba, Lengyelországba, valamint Jordániába, az Egyesült Államokba, Libanonba, Törökországba és Ukrajnába is. Minden látogatás után jelentést készít az Európai Bizottság felé is, amely szerv az EU költségvetésének legnagyobb részét kezeli. A delegációs utazások során tapasztaltakat az éves költségvetési mentesítési eljárás során is figyelembe veszi az Európai Parlament.

atv.hu

További belföldi híreink