Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-19 06:24:00

Csütörtökre rendelték be a Putyin kinevezése ellen tiltakozókat

Még a Putyin díszpolgári címe ellen tiltakozó tanszékek munkatársai sem tudják, hogy miként zajlik majd az állásfoglalásukkal kapcsolatos vizsgálat, de az már kiderült, hogy a négyből három tanszék munkatársait csütörtökre hívták össze egy megbeszélésre. A meghívásban napirend nem szerepel, a téma is csak hozzávetőlegesen van leírva, csak az a biztos, hogy a természettudományi kar dékánja írta alá a levelet.

Vlagyimir Putyin díszpolgári címével kapcsolatban ezúttal sem forgathatott az ATV Híradója az egyetem területén. A Debreceni Egyetem sajtóosztálya levelében azt írta: „Folyamatban lévő ügyről van szó, annak tapasztalatairól és megállapításairól a folyamat lezárulta után tud tájékoztatást adni az intézmény”. A kitüntetést követő felháborodás nagyságát a rektor már az első perctől próbálta jelentéktelennek feltüntetni.

„A hangerőből nem következik a tömeg, ami mögötte áll. Én azt mindig is hangsúlyoztam, hogy többféle vélemény lehet, nagyon helyes, hogy van többféle vélemény, hiszen sok mindent más szempontok alapján, más szemüvegen nézünk” – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

Azóta kiderült, hogy a szabad véleményekkel nincs baj, de azt meg kell vizsgálni, hogy azt szabad-e nyilvánosságra hozni, ezért a rektori hivatal vizsgálatot indított. Ezt a rektor jelentette be a helyi televízió egyik adásában, de külön már nem nyilatkozott ebben a témában.


„Hangot kell adnunk annak a véleményünknek, hogy ezzel a döntéssel nem tudunk, és nem is akarunk egyetérteni”

– ezt még az Analízis Tanszék vezetője mondta akkor, amikor még szó sem volt vizsgálatról. Ők is az Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalásához csatlakoztak, amiben elhatárolódtak a szenátus Putyint kitüntető döntésétől.

Most ők is mehetnek csütörtökön arra a megbeszélésre, amelynek meghívójából nem derült ki, hogy igazából miért hívták össze. A Természettudományi Kar dékánja mindössze ezt írta. „Értesítem Önöket, hogy a Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnöknek adományozott díszpolgári cím kapcsán történt tanszéki elhatárolódás hátterének és körülményeinek feltárására egy megbeszélés lesz az érintett tanszékek munkatársaival”.

A meghívottak sem tudják, hogy mi a megbeszélés témája, de volt, aki némi cinizmussal azt mondta: bizonyára így kíván a rektor tőlük elnézését kérni, amiért a debreceni televízióban a tiltakozókat szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánnak nevezte.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink