Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-13 11:46:00

170 milliárdból javíthatja a hangulatot a választás előtt a kormány

A kormány a trükkösen összerakott költségvetések által az elmúlt négy évben évi 200 milliárd forintot szabadon elkölthetett politikai célokra. Ennek egy része a költségvetési tartalék, a másik az úgynevezett Országvédelmi Alap. A költségvetés elfogadásakor a képviselők arról is szavaztak, hogy ezeket a pénzeket a kormány lényegében bármilyen célra elköltheti. A Policy Agenda az eddigi adatok alapján megvizsgálta, hogy a kormány a választásokig hátralévő időben várhatóan mennyit költ majd ebből a pénzből.

170 milliárdból javíthatja a hangulatot a választás előtt a kormány
Képünk illusztráció

Havi 10 milliárd megy el a tartalékból

Az úgynevezett költségvetési tartalék a törvény szerint az év közben meghozott kormányzati döntésekből adódó feladatok finanszírozására és az előirányzott, de elháríthatatlan ok miatt elmaradó költségvetési bevételek pótlására szolgál. Azaz felhasználása viszonylag szabadon értelmezhető, és ezzel láthatólag előszeretettel él a kabinet.

A másik sajátossága ennek a pénznek, hogy míg az ország költségvetését a parlament szavazza meg, és elméletileg tételesen meghatározzák minden forint helyét, addig a tartalékról kormány határozatban döntenek. A határozatban elvileg még azt sem kell megnevezni precízen, mire is költik azt az összeget.

A 2014-es kormány megalakításától kezdve 454,2 milliárd forintról döntött a kabinet, míg 2010 óta 908 milliárd forintot költöttek el ilyen módon.

Ez azt jelenti, hogy havonta 10,6 milliárd forintot költött átlagosan az Orbán-kormány a tartalékból. Hangsúlyozzuk, hogy ez tehát csupán egy kormány határozat segítségével elosztható pénz, amelyhez nem társul indoklási kötelezettség sem.

Van más is

2014-től kezdve van egy másik forrás is, amelyet előszeretettel használ fel a kormány. Ez pedig a költségvetés stabilitásáért felelős Országvédelmi Alap. Ezt azért hozta létre a kormány, hogy ha a bevételi oldal nem úgy teljesül, mint korábban gondolták, akkor legyen tartalék. Ennek nagysága változó, 2014-től évenként 30 és 95 milliárd forint között mozgott.

Az ebben a tartalékban lévő forrás - amennyiben stabil a költségvetés - a kormány által hozott határozatok segítségével lényegében ugyanúgy elkölthető, mint a költségvetési tartalék. 2014 és 2016 között az ily módon „félretett” pénznek 96%-át költötte el a kormány. Ez a 2014-es választások óta átlagosan havi 5 milliárd forintot jelentett.

Lesz pénz a választások előtt

Az idei év első nyolc hónapja után a kormány még 48,4 milliárd forintot hagyott az általános tartalékban, és az Országvédelmi Alapból is csak 30 milliárd forintot költött el. Azaz, ha a költségvetés bevételi oldala nem „billen fel” és sikerül lehívni az Európai Unió által biztosított forrásokat (azaz nem csak elkölteni, hanem az összegek felhasználásáról is sikerül elszámolni), akkor a kormány a hátralévő négy hónapban 100 milliárd forintot tud politikai célokra elkölteni. Ez a választások előtt nagyon jelentős mozgástér.

170 milliárd áprilisig

2018. év első pár hónapjában a fentieken kívül mintegy 70 milliárd forintot tud a kabinet elkölteni, kifejezetten a választásokra időzítve. A 2018. évi költségvetés alapján ugyanis van 110 milliárd forint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre félretéve, amelynek 40%-a az első félévben kormánydöntés alapján felhasználható. Továbbá a kormány az Országvédelmi Alapba 60 milliárd forintot tervezett, amelynek a fele 2018. március 31-e után (kedvező gazdasági adatok esetén) szintén felhasználhatóvá válik.

Összességében tehát anélkül, hogy a kormánynak módosítani kellene a költségvetésen, jövő év áprilisig 170 milliárd forint áll rendelkezésére. Ezzel pedig „meg is alapozhatja” a választási hangulatot.

Összehasonlításképpen az összeg nagyságát jelzi az, hogy a 2016. decemberi 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány körülbelül 30 milliárd forintba költségvetési kiadást jelentett és erre komoly politikai kampányt tudott építeni a kormány és a kormánypártok. Most pedig ennek többszörösére is lesz lehetőség a kormány által „félretett”, és az országgyűlés által „szabadon” elköthetőnek minősített pénzekből.

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink