Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-11 11:58:00

Baloldali összefogás: „Hasznos idiótaként viselkednek”

Hét hónap van vissza a választásokig, ennek apropóján a Heti Napló riportere végiglátogatta a demokratikus ellenzéki erők vezetőit, arról érdeklődve, hol is tart most éppen az összefogás.

Korábban arról volt szó, hogy idén őszre megalakulhat az a bizonyos „össznépi” kormányváltó erő, ennek még sincs nyoma. Jelenleg három lehetséges forgatókönyv bontakozhat ki jövő tavaszra. Van egy olyan lehetőség, hogy az MSZP vezetésével alakul egy nagykoalíció az összes párt között, egyetlen pártlistával és 106 közös jelölttel. A másik eshetőség, hogy az MSZP-nek és a DK-nak, illetve külön az Új Pólusnak nevezett pártcsoportosulásnak lesz egy-egy pártlistája, az egyéni jelöltek viszont koordináltan indulnak, vagyis egy körzetben egy közös jelölt a kormánypárti kiválasztottal szemben.

Illetve van a mindenki szerint legrosszabb forgatókönyv, hogy mindenki önállóan indul, önálló listával, önálló jelöltekkel.

A pártvezetők egy része Botka Lászlóban látja a csoportosulás megszületésnek gátját, míg a Momentum kikötötte, hogy ők kizárólag önállóan indulnak. Ha minden így alakul, akkor a második lehetőség, miszerint kettő lista is elképzelhető, a másodikban az Új Pólus pártjaival, könnyen meghiúsulhat.

Vannak olyanok is viszont, akik nyitottak voltak a megbeszélésekre, és továbbra sem zárkóznak el a többi párt elől. Mint ahogyan tette ezt Karácsony Gergely is, a Párbeszéd társelnöke: „Én voltam az Együtt színpadán, voltam az MSZP rendezvényén. Ha hívnak, akkor megyek máshova is, mert nem gondolom, hogy ezek a pártok egymás ellenfelei lennének.

A Fidesz ellenfelei kellene, hogy legyenek, de most, kénytelen vagyok Lenint idézni, hasznos idiótaként viselkednek.”

A képet színesíti továbbá az is, hogy egyre több miniszterelnök-jelölt van, és még lesz. A Momentum októberben fogja megnevezni a sajátját, Szél Bernadett a múlt héten jelentette be, hogy ő az LMP miniszterelnök-jelöltje, de ott van Botka László az MSZP, és Karácsony Gergely, a Párbeszéd részéről is. Szél Bernadett a „legfrissebb” közülük, pont egy hete jelentette be Demcsák Zsuzsának az Egyenes Beszédben, hogy vállalja a megmérettetést, és kész arra, hogy Magyarország első női miniszterelnöke legyen. A Heti Naplóban azt is elmondta, hogy hisz az összefogásban, de csak az Új Pólusban. Ahogyan fogalmazott: „Mindenkivel együtt tudunk működni, aki kormányváltást és gyökeres irányváltást akar, viszont aki az elmúlt 30 év hibáiból nem tanult, és azok megismétlésére készül, ő velük nem tudunk mit kezdeni.”

László Róbert, a Political Capital választási szakértője úgy véli, hogy kettő választási listának még lenne is létjogosultsága, az egyikben az MSZP-DK szerepelhetne, míg a másikban az Új Pólus pártjai. Ebben az esetben viszont veszélyfaktor lehetne, hogy a 2010 utáni pártoknak már nem az ötszázalékos küszöböt kellene elérni, hanem a 15 százalékot. Majd hozzátette: „Hogyha ezt komolyan gondolják, hogy előbb, utóbb egymásra lesznek szorulva és közülük csak egy jelölt marad állva, ahhoz egy választási pártra lenne szükség, mert akkor csak 5 százalék a küszöb, azt viszont már el kellett volna kezdeni bejegyeztetni.”

atv.hu

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Ajánlom

További belföldi híreink