Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-07 13:56:00

Megkérdeztük Lázár Jánost, utazott-e már a felcsúti kisvasúton

A 97. Kormányinfón rákérdezünk a felcsúti kisvasútra, Orbán Junckernek írt levelére és arra is, hogy tetszett Lázár Jánosnak Szőcs Géza verse.

Ahogy arról beszámoltunk, elutasította az Európai Bíróság a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet - ismertette szerdai ítéletét a luxembourgi székhelyű bírói testület. A magyar kormány 2015 decemberében fordult a bírósághoz, miután az uniós tagállamok belügyminiszterei megállapodtak abban, hogy a tagállamok 120 ezer menekültet vesznek át Görögországból és Olaszországból. Magyarországnak 1294 menekültet kellett volna befogadnia, de a kormány ezt elutasította.

Szijjártó Péter az Európai Bíróság ítéletét felháborítónak és felelőtlennek nevezte, a külügyminiszter szerint ez a döntés veszélyezteti egész Európa jövőjét és biztonságát és szembemegy az európai nemzetek érdekével. Hozzátette: A politika megerőszakolta az európai jogot és az európai értékeket. A jogi csata Brüsszellel még csak most kezdődik – hangzott el a külügyminiszter sajtótájékoztatóján. 

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a kvótaítélettel kapcsolatban elmondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Demcsák Zsuzsának, hogy Szijjártó Péter a kormány hivatalos álláspontját tolmácsolta sajtótájékoztatóján: felháborítónak tartják az ítéletet, véleményük szerint politikai döntés született. Hozzátette: az önkéntes kvótát nem ellenzi a magyar kormány, ez nemzetállami hatáskör. A szolidaritás elvét pedig osztják, ami a magyar kormány részéről annyit jelent, hogy védik a schengeni határokat.

Lázár János szokásos csütörtöki kormányinfóján az Európai Bíróság döntése kapcsán azt mondta, a szuverenitás kérdése a Fidesz számára nagyon fontos alaptétel, úgy gondolják, hogy a bevándorlás kérdése szuverenitás kérdés. A miniszter úgy véli, ennek az ítéletnek az az üzenete, hogy Brüsszelben eldönthetik azt, hogy Magyarországon ki éljen. Minden jogi eszközt igénybe fognak venni, hogy az ország szuverenitását megőrizzék - tette hozzá Lázár.


„Az egész egy komédia, egy politikai ügy, semmi köze a szolidaritáshoz, arról szól, hogy Brüsszel, hogyan diktálhat a polgároknak” 

– jelentette ki a kancellárminiszter. Nem kérdés, hogy akik a szuverenitás mellett állnak, most egy meccset veszítettek el – mondta Lázár. Kétségtelen, hogy az Európai Bíróság ezzel a döntéssel az Európai Bizottságot próbálta megerősíteni, ami szerintük egy helytelen és veszélyes dolog.

Készek tárgyalni

Magyarország 270 milliárdot költött az érintett határszakasz védelmére, és azt kérik az uniótól, hogy az Európai Bizottság (EB) ennek egy részét térítse meg. A miniszter azt mondta, készek tárgyalni az EB-vel arról, hogy mennyi költséget térítenek meg. Lázár János arról is beszélt, hogy nem fogadják el, hogy a bevándorlásba belekeverjék a kohéziós pénzek ügyét.

Bár Rogán Antal az ATV szerdai Egyenes Beszéd műsorában azt mondta, Orbán Viktor válaszolt Jean-Claude Junckernek, Lázár János szerint még folyamatban van a levél megfogalmazása, azt még nem küldték el. 

Orbán Viktor ellenőrzése

Szeptember 18. és 20. között Magyarországra érkezik az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának küldöttsége, hogy utánanézzenek pár uniós pénzből finanszírozott beruházásnak. A küldöttségben érkezik a bizottság elnöke, a német CDU-t képviselő Inge Gräßle is.


Ezzel kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy az ellenőrzést nagyon fontosnak gondolja, de az ellenőrzési program döntő mértékben Orbán Viktor személyéről szól, hiszen a képviselőasszony a miniszterelnökhöz kötődő projekteket akarja megnézni. 

Kiderült számára, hogy Inge Gräßle képviselőasszony hosszú ideje érdeklődik a miniszterelnök iránt, és hosszú ideje foglalkozik vele Facebook oldalán, ahol azt írta „idegbe jön Orbán Viktortól”. Szerinte az elfogulatlan döntésre nincs esély. Hozzátette: egy német képviselőtől elvárható, hogy korrekt vizsgálatot végezzen és a felcsúti kisvasút mellett a 4-es metrót is megvizsgálja. Lázár próbálta felvenni a kapcsolatot a képviselővel, ám ez nem sikerült.

Ha kell, lemond a felesége

Hadházy Ákos az LMP társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján arról szólt, hogy Lázár János felesége és Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz hasonlóan egy olyan szervezet vezetőjeként szórja el az uniós pénzt, amely elesett, kiszolgáltatott emberek segítésére kapott támogatást.

Lázár János erről azt mondta, a koraszüléssel járó pszichikai problémákat feldolgozó alapítvány valóban pályázott uniós pénzre, három szervezet is nyert, de a program még nem kezdődött el, és egyébként is csak 21 millió forintot fizettek ki az 1,2 milliárdból. A kuratóriumban pedig valóban tag Lázár János felesége.

Hozzátette: nem lát semmilyen szabálytalanságot az ügyben, és nem érdemes az ügyet tönkretenni, mivel a program még el sem kezdődött. De ha a program előremeneteléséhez arra van szükség, hogy a felesége lemondjon, akkor meg fogja tenni.

Nem tud a leváltásról

Az atv.hu írta meg júliusban, hogy szokatlan lépést mérlegel Orbán Viktor. Portálunkhoz olyan információk jutottak el a kormánypárt személyi kérdéseire rálátó forrástól, hogy a kormányfő azt fontolgatja: visszahívja Kósa Lajost a Fidesz-frakcióvezetői tisztségéből, mert a Modern Városok projekt kormánybiztosságát bízná rá. A 24.hu most arról ír, hogy a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülésén váltják le Kósát szeptember 13. és 15. között, helyét pedig Gulyás Gergely fogja átvenni.

Az ATV főmunkatársának kérdésére, miszerint van-e információja arról a miniszternek, hogy Velencén megtörténik Kósa Lajos leköszönése, a miniszter így válaszolt:


a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, tudomása szerint ilyen személyi kérdés nem született.

Csuhaj Ildikó kérdésére a miniszter elmondta, hogy még nem utazott a felcsúti kisvasúton, ha a német képviselőasszony szeretné, akkor felszállna vele a kisvasútra. Szerinte nem csak a felcsúti kisvasutat kéne kivizsgálni, hanem mindegyik kisvasút projektet.


Lázár János az ATV főmunkatársát is kisvasutazni invitálta, amire Csuhaj Ildikó azt mondta, csak akkor megy, ha a miniszterelnök is ott lesz a kisvasúton. Lázár szerint viszont a miniszterelnök nem lesz ott, így elmarad a közös kisvasutazás. 

A hölgy (Inge Gräßle) eddigi megnyilvánulásaiból az derül ki, hogy nem túlzottan kedveli Orbán Viktort, feltételezem a speciális érdeklődés miatt jön Magyarországra – mondta Lázár.

A pereskedés és a vita most kezdődik

Lázár János a kvótaperrel kapcsolatban azt mondta, a kvótaügynek azért van jelentősége, mert a kormányfő tanácsa nem döntött kötelező kvótáról. A belügyminiszterek tanácsa ezt az álláspontot felülírta. Az ítélet azt mutatja, hogy a bizottság a miniszterelnökök tanácsa fölé került. Kijelentik-e, hogy Magyarország egyetlen menekültet sem fog befogadni? Lázár az ATV főmunkatársának kérdésre úgy válaszolt: várjuk még a szeptember 26-át. A pereskedés és a vita még most kezdődik. 

Soros György miatt voltak államcsődök

Rogán Antal az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a tavasszal megtörtént a választási kampány főpróbája, amiből arra követeztet, hogy forró ősz következik Magyarországon. A miniszter az általa már korábban is emlegetett zavargásokkal kapcsolatban elmondta: Soros támogatásával zajlik egy felkészülés a polgári engedetlenségre, ami könnyen erőszakos zavargásokba csaphat át, mint Szerbiában és Macedóniában.

Lázár az ATV főmunkatársának kérdésére elmondta, hogy igyekszik megőrizni a realitását és csak a tényekből dolgozik,

az pedig tény, hogy a Soros György által támogatott számos társadalmi megmozdulás okozott bank- és államcsődöt.

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

Egyenes Beszéd Demcsák Zsuzsával és Rónai Egonnal minden hétköznap 19:15-kor az ATV-n

További belföldi híreink