Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-09-03 14:21:00

Palkovics innovációs miniszter lehet, Balog az EMMI élén maradhat

Kötcsén is az erős állam ismérvei közt említette az innovációt Orbán Viktor. Egy következő Orbán-kormányban Palkovics László jelenlegi oktatási államtitkár innovációs miniszter lehet - mondták az atv.hu-nak. Balog Zoltánnal a kormányfő elégedett, maradhat az EMMI élén. Kérdés: mi lesz Matolcsy György régi javaslatával, lesz-e külön pénzügyminisztérium?

Palkovics innovációs miniszter lehet, Balog az EMMI élén maradhat

Orbán Viktor nyáron Tusnádfürdőn és most Kötcsén is az erős állam ismérvei között sorolta fel a gazdasági növekedést és hogy a stratégiai vállalatok nemzeti tulajdonban legyenek, de külön pontban is kiemelte az innováció fontosságát is. Az atv.hu-t a kötcsei piknik után úgy tájékoztatták: a miniszterelnök nem véletlenül nyomatékosítja sokadszorra az innováció fontosságát.


Ha a jövő tavaszi választást megnyeri a Fidesz, "várhatóan lesz olyan minisztérium, aminek a nevében az innováció szó szerepelni fog". Egy ilyen tárca élére pedig Palkovics László jelenlegi oktatási államtitkár lehet az egyetlen igazán esélyes jelölt

 - állította forrásunk.

Noha korábban azt lehetett hallani, hogy a 2018-as választások után önálló oktatási tárca alakulhat, és Palkovics László oktatási miniszter lehet, most azt mondták munkatársunknak: Orbán Viktor a jövőben is szeretné a két nagy stratégiai fontosságú ágazatot a humán csúcstárca keretei között tartani, így a feszültségek nem jutnak el közvetlenül a miniszterelnöki szintre. Ezért most az látszik biztosabbnak, hogy az oktatási és az egészségügyi terület "államtitkárság" marad a következő ciklusban is. Másrészt azt hallani, hogy Palkovics László maga sem ambícionálná a konfliktusos oktatási területet, magát az oktatási miniszterséget sem.

Külön pénzügyminisztérium?

Egy innovációs miniszteri stallumot viszont nem utasítana vissza - mondta kormányzati forrásunk, aki hallott olyan elképzelésről, hogy a Seszták Miklós által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyes területeit is az innovációs tárcához csatolnák és az ipar-fejlesztést is.

Ezen szerkezeti forgatókönyv alapján a kormányzati struktúra azon a ponton is változna, hogy önálló pénzügyminisztériumot hoznának létre a költségvetési-fiskális terület felügyeletére, és a nemzetgazdaság is önálló tárca lenne a kiemelt stratégiai fejlesztésekkel.

A mostani, Varga Mihály által vezetett nemzetgazdasági minisztérium szétválasztását forrásaink szerint Matolcsy György jegybankelnök már akkor szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnöknél, hogy a tárca éléről átkerült az MNB-elnöki székbe. 

"De a minisztelnök mindig több ötletet és személyt versenyeztet egymással, mielőtt döntene"- emlékeztetett forrásunk.

Angela Merkelig ér a Knorr-Bremse szál?

Az innovációs verziót erősíti, hogy Palkovics Lászlót - aki a német Knorr-Bremse európai kutatási-fejlesztesi igazgatója is volt, a Mercedes-Benz kecskeméti gyárépítési döntése után pedig 2009-ben a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektor-helyettesévé is választották - a miniszterelnök annak idején személyesen hívta fel telefonon, hogy szüksége lenne rá felsőoktatási fronton. Arra az akadémikus, de egyszersmind menedzseri tudásra, amit a versenyszférában szerzett.

A miniszterelnök egyébként már 1999-től hálás volt a fékrendszert gyártó Knorr-Bremsének, amiért fejlesztési központot hozott létre Budapesten. Heinz Hermann Thiele-lel, a Knorr-Bremse vállalatcsoport tulajdonosával pedig kifejezetten jó a személyes nexusa régóta. A cégcsoport tulajdonosát a tíz legfontosabb nagytőkés iparbáró között jegyzik Németországban, Thiele kapcsolatrendszere a hírek szerint egészen Angela Merkel kancellárig elér.

"Elégedett Balog Zoltánnal"

Ami az Emberi Erőforrások Minisztériumát illeti: az atv.hu-t arról tájékoztatták a miniszterelnök véleményét ismerő források, hogy elégedett Balog Zoltán miniszterrel.

"A dolgok mostani állása szerint Balog Zoltánon múlhat, hogy szeretne-e maradni adott esetben a csúcstárca élén. A miniszterelnök nem gondolkodik váltásban". 

A humán csúcsminiszter pozícióit erősíti a kormányban, hogy a héten bejelentették: családügyi kormány-kabinet alakul Balog Zoltán vezetésével, a már meglévő stratégiai és a gazdasági kabinetek mellett, melyeket Lázár János és Varga Mihály vezetnek.

További belföldi híreink