Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-08-09 07:36:00

Bíró Lajos séf: Kint megköpködik a magyar vendéglátóst

Külföldön megalázzák, megtapossák és megköpködik a magyar munkavállalókat, mire elérik a sikert – mondta Bíró Lajos séf az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Akkor miért mennek Nyugatra a magyar vendéglátósok? Bíró Lajos séf szerint 3-4 év után többet tudnak hazahozni, mintha Magyarországon dolgoznának. Azt ugyanakkor senki nem teszi hozzá, hogy „embertelen körülmények között laknak” ketten-hárman egy szobában, napi 16 órát dolgoznak és „szétzilálják”. Hozzátette: a fia Bécsben dolgozik az Intercontinentalban, ahol 1000-1200 eurót keresnek, ami azért nem egy álomösszeg.

A séf szerint, aki külföldön sikeres lesz, az évek alatt éri el a sikert, addig pedig „megalázták, megtaposták, megköpködték, mindent csináltak vele, amíg föl tudott állni”.

A magyarországi helyzettel kapcsolatban úgy véli: lesz olyan vendéglátós, akinek valóban a munkaerőhiány miatt kell majd bezárnia, de hogy miért hagyja el ennyi magyar az országot, azt nem tudja. A magyar vendégek szerinte árérzékenyek, és van egy rossz trend: ha ma valahol korlátlanul lehet ételt fogyasztani 990 forintért, akkor oda fognak beülni. De kérdem én: „mit gondolnak, hogy ott mit fognak kapni?”

A gasztroőrületre kitérve elmondta, szomorú, hogy nincsenek magyar éttermek Európában, ezért valószínűleg újra kell gondolni a magyar konyhát. Ahogy fogalmazott: „valami kis poén, hülyeség kell bele”. Úgy véli, az újítást nem hagyhatja figyelmen kívül a magyar konyha. A Bocuse d’Or-ra kitérve dicsérte Széll Tamást, aki díjat is kapott. Szerinte ez „eszméletlen nagy dolog”.

atv.hu

 

 

Szavazzon Ön is a Nap kérdésére: 

Ajánlom

További belföldi híreink