Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-27 07:09:00

A Fideszben mérlegelik a plakáttörvény újbóli kinyitását?

Orbán Viktor egyes források szerint elégedetlen, mert kijátszható a politikai botrányok közepette elfogadott plakáttörvény. Az atv.hu-hoz eljutott hírek egy része szerint már vizsgálják az esetleges módosítást, hogy a maradék „kiskapukat” is bezárják. Magas rangú kormánykörökből viszont tagadták az értesülést.

A Fideszben mérlegelik a plakáttörvény újbóli kinyitását?

Sem „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható”, sem a „Ne hagyjuk, hogy Orbán nevessen a végén! Soros-ösztöndíjas miniszterelnök” feliratú utcai óriásplakátokra nem érvényes a politikai hirdetés definíció – így nagyon úgy tűnik, hogy


egy titokzatos magánszemély, illetve a Demokrata Párt (a plakátok megrendelői) is „meghekkelte” a plakáttörvényt,

azt a városképvédelmi törvénymódosítást, mellyel a hatalom ellehetetlenítette a kedvezményesen kiragasztott Jobbikos plakát-kampányt.

Az atv.hu-t egy kormányzati forrás úgy tájékoztatta, hogy Orbán Viktor „nagyon bosszankodik” most emiatt, hiszen június közepén „mindenáron ragaszkodott ahhoz”, hogy a parlamenti kétharmad nélkül is átmenjen a plakáttörvény. Egy magas rangú kormányzati forrásunk viszont határozottan tagadta ezt.

Nem hatottak a jogi érvek

„A miniszterelnök személyes ügynek tekintette, hogy július 15-vel eltűnjenek a Mahír Cityposter és a Publimont Simicska érdekeltségek felületeiről a Jobbikos plakátok” – állította egyik kormánypárti forrásunk, hozzátéve:


Orbán Viktor politikai és törvényi választ akart adni Simicska Lajosnak és a Jobbiknak, miután az ellenzéki párt kormányellenes hirdetései elözönlötték az országot a „Ti dolgoztok, Ők lopnak” üzenettel.

A mostani plakátok megjelenése miatt – egyik forrásunk szerint – elégedetlen a miniszterelnök. Többek között azért is, mert „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” plakátokon nem lehet azonosítani a megrendelőt, a HVG-nek Simicska Lajos, de a Jobbik részéről is többfelé cáfolták, hogy ők állnának az újabb kampány mögött.

A Demokrata Párt „örök Soros-ösztöndíjas” plakátjait pedig – a Publimont forgó plakáthelyein – a miniszterelnök Cinege utcai otthonához vezető útvonalon is elhelyezték. Egyik kormányzati forrásunk szerint


a miniszterelnök elrendelte a július 15-én hatályosult plakáttörvény felülvizsgálatát, annak tanulmányozását, hogy egy újabb módosítással, hogyan lehetne a „kiskapukat” bezárni,

például a „magánmegrendelő megbízásából közzétett társadalmi célú üzenetet” hordozó plakátolást is „valamilyen ésszerű”, de a megrendelő szempontjából nehezen teljesíthető feltételhez kötni. Egy másik magas rangú kormányzati forrásunk ugyanakkor ezt az értesülést is határozottan cáfolta: eszerint elégedettek a plakáttörvénnyel, mivel a jogszabály hatályba lépése megszüntette azt a helyzetet, hogy politikai pártok versenyelőnyhöz jutottak.  

Információnk szerint ugyanakkor a fideszes jogi csapat tanácskozott a plakáttörvény (városképvédelmi törvény) esetleges, újbóli módosításáról, hiszen a mostani szabályozás csak költségvetési szerv számára írja elő a drága, piaci áron történő plakátolást, így egy magáncég közbeiktatásával kijátszható az új rendszer.

Ajánlom

További belföldi híreink