Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-21 06:42:00

Indul a roham az albérletekért

Bár az átlagos albérlet árak már 150-160 ezer forint körül vannak Budapesten, jövő héten a felvételi ponthatárok kihirdetése után újabb roham várható a még szabad kiadó lakásokért. A nagy kereslet miatt egyébként a tulajdonosok már válogatnak, hogy kinek adják ki a lakást, sokszor még a közösségi oldalakon is leellenőrzik a bérlőjelöltet.

Indul a roham az albérletekért
Képünk illusztráció

Jövő héten hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat, ekkor derül ki, hogy kit vettek fel. Várhatóan több tízezer diák kezd el ilyenkor albérletet keresni, emiatt nagyon felpörög az albérletek piaca. Az elmúlt években radikálisan megnőttek az árak, egy átlagos család bevételeinek 40 százalékát is elviheti egy albérlet fenntartása.


Balla Ákos ingatlanszakértő szerint, nem várható, hogy a közeljövőben az árak csökkennének, mert továbbra is magas a kereslet az albérletek iránt, például azért mert sokan vesztették el saját tulajdonú ingatlanjukat a devizahitelek miatt.

A legnépszerűbb célpontok a hagyományos egyetemvárosok: Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc, de manapság már a fiataloknak is áldozatot kell hozniuk, ha az otthonuktól távol akarnak tanulni.A pénzügyi szakemberek szerint ideálisak a körülmények arra, hogy a családok megfontoljanak alternatív megoldásokat, így akár pénzt is spórolhatnak.

A pénzügyi vezető szerint viszont annak ellenére, hogy ma már jobban megéri hitelre ingatlant vásárolni, mintsem bérelni, sokaknak mégsincs választási lehetősége. A legnagyobb akadály általában az a hitelfelvételnél, hogy továbbra is sokan feketén dolgoznak vagy a bejelentett jövedelmük alacsony, így viszont nem nagyon adnak hitelt a bankok. Ráadásul ma már kellő önerő nélkül sem lehet hitelt felvenni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink