Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-17 05:20:00

Történelmi látogatás: Budapestre jön Benjamin Netanjahu

Történelmi látogatásra érkezik Magyarországra Izrael miniszterelnöke. Benjamin Netanjahu személyében a rendszerváltás óta első ízben látogat Budapestre izraeli miniszterelnök; ráadásul az Orbán Viktorral folytatandó kétoldalú tárgyalás mellett a visegrádi négyek kormányfőivel is találkozik.

„Politikai együttműködésünket megerősíti, hogy a rendszerváltoztatást követően első alkalommal, Izrael miniszterelnöke Magyarországra látogat, és nemcsak kétoldalú találkozót bonyolít le, hanem a „visegrádi négyek” miniszterelnökeivel is találkozik, mert Magyarország adja a négyek elnökségét” – mondta májusi izraeli látogatásán Szijjártó Péter külügyminiszter.


„Magyarország és Izrael nagyon fontos politikai, tudományos és gazdasági szövetségesei egymásnak” – hangsúlyozta Szijjártó. A két ország éves kereskedelmi forgalma meghaladja az ötszázmillió dollárt,

és Budapest az Eximbanknál egy ötszáztízmillió eurós hitelkeretet hozott létre a magyar-izraeli gazdasági együttműködés továbbfejlesztése érdekében.

Önvezető autók

A magyar gazdaság versenyképessége növelésének érdekében igen fontos három területen terveznek előrelépést: a legfontosabb az önvezető autók fejlesztésében készülő együttműködés.

„Zalaegerszegen egy egyedülálló tesztpályát építünk az autonóm vezetéshez, és ezzel elérjük, hogy Magyarország legyen az új iparág fejlesztésének európai központja. Erről kormányközi megállapodást is fogunk kötni” – mutatta be a terveket májusban Szijjártó.

Vízgazdálkodás

Izrael vízigénye meghaladja a hagyományos vízkészletének lehetőségeit, s ezért az öntözési rendszerek és a vízgazdálkodásban megjelenő mérnöki feladatok igen nagy hangsúlyt kapnak. Ezen a területen várható a második fontos együttműködés a két ország között: a Fővárosi Vízművek már közös munkába fogott több nagy izraeli vízipari vállalattal, s júliusban közös beruházásba kezdenek, klórozó víztisztító berendezéseket fognak együtt kifejleszteni.

Gázvásárlás

A kooperáció harmadik területe az energiaipar lesz. 2010-ben hatalmas gázlelőhelyeket találtak Izrael partjainál a Földközi-tengeren, 1300 milliárd köbméternyi gázvagyonra bukkantak. Izrael jelentős szerepet játszhat Európa, és Magyarország energiabiztonságában. Ha az előzetes terveknek megfelelően 2019-től, 2020-tól megindul a kitermelés, akkor Magyarország érdekelt a gázvásárlásban, akár vezetékes, akár cseppfolyóssá tett földgáz vásárlásában.

Társult státusz

A politikai együttműködésről a miniszter elmondta, hogy Magyarország mindig is elkötelezett támogatója volt az Európai Unió és Izrael közötti szoros kapcsolatoknak.

“Nyomás alatt tartjuk az EU külügyi főképviselőjét, hogy hívja össze minél előbb Izrael társulási tanácsülését” – hangsúlyozta a politikus. 

Lezárják a repteret

Útlezárásokra és dugókra kell készülni a következő napokban Budapesten az izraeli miniszterelnök látogatása miatt. A vizes világbajnokság kezdete óta már így is nehezen járható a belváros, hétfőtől viszont káosz várható. A repteret hétfőn egy időre hermetikusan lezárják, még a BKV-buszokat sem engedik be. Az utazókat arra kérik, hogy másfél-két órával korábban induljanak el otthonról, és figyeljék a BKK-infót. 

atv.hu

További belföldi híreink