Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-13 05:10:00

Szuperkórház: Kétszer annyiba kerülhet a beruházás

Több mint 4 milliárd forintért vásárolta meg a budai szuperkórház XI. kerületi telkét a kormány. Két évnyi huzavona után döntöttek róla: a közművesítés nélküli területen húzzák fel a dél-budai centrumot. Az ATV által megkérdezett egészségügyi közgazdász szerint a megemelkedett építési költségek miatt a tervezettnél kétszer annyiba kerül majd a beruházás. További részletek a videóban.

A keddi Egyenes Beszédben jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, hogy a kormány megvette a dél-budai szuperkórház telkét. A XI. kerület lakatlan pusztaságán a tervek szerint zöldmezős beruházás keretében több mint 1000 ágyból álló tömbkórház épülne.

4,4 milliárd forint – ennyibe került az M1/M7-es autópályák bevezető szakaszánál található közművesítés nélküli terület. Autópálya-lehajtót és feljárót biztosan építeni kell, de a tömegközlekedés hiánya is problémát jelent a DK politikusa szerint. László Imre hangsúlyozta, ha nem politikai döntés születik és a szakmai véleményekre hallgatnak, akkor inkább a Szent Imre Kórházat korszerűsítik.

Az MSZP szerint az egészségügyi szolgáltatás nem mindenki számára lesz elérhető az új kórházban.

„Van szuperexpressz, amire külön jegy kell. A szuperkórházba is csak azok mehetnek be, akik bennfentesek, az elég nagy baj lesz. Nem tudjuk. Mindenesetre nem fogja megoldani a magyar egészségügy problémáját” – fogalmazott Gőgös Zoltán.

Az LMP szerint nem azzal kellene foglalkoznia a kormánynak, hogy egy helyen hatalmas költségen "megaberuházás" jöjjön létre. „Mint budai önkormányzati képviselő, én is el tudom mondani, hogy a Szent János Kórház állapota az tarthatatlan, de inkább azzal kéne foglalkozni, hogy a meglévő kórházakat újítják fel, hogy mindenhol legyen CT, MRI, meg mondjuk wc-papír” – nyilatkozta Ungár Péter.

Kétszer annyiba kerülhet

A mostani 120-150 milliárdos tervezett költségvetés helyett dupla annyiba kerülhet a beruházás az ATV által megkérdezett egészségügyi közgazdász szerint.

„Semmi értelme nincs, két okból sem. Az egyik ok az, hogy nem lesz bele orvos, és nem lesz bele ápoló, és ez nagyon nagy baj. A másik pedig az, hogy egy olyan periódusban házat építeni, amikor az egész építőipar agyon van terhelve, ez biztosan azt fogja jelenteni, hogy kétszer annyiba fog kerülni az építés, mint amit most terveznek” – mondta Mihályi Péter.

A leendő dél-budai szuperkórház tervezésére csaknem 2,3 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

atv.hu

További belföldi híreink