Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-12 18:20:00

Rossz megyébe küldött mentő: Mindennaposak a hasonló esetek

Rossz megyébe küldte a mentőket és tűzoltókat a 112-es segélyhívó, közben meghalt a sérült. A rendőrség szerint egyértelműen személyi hiba történt, ezért ki is rúgták a diszpécsert. Egy tűzoltóparancsnok viszont rendszerhibáról beszél. Szerinte mindennaposak a hasonló esetek, mert a szombathelyi és a miskolci segélyközpontból képtelenség irányítani az egész országot. További rendszerek.

Ahogy arról a sajtó beszámolt, július 4-én rosszul lett és árokba borult Tóalmáson egy 48 éves traktoros, akit a mentők már nem tudtak újraéleszteni. Katasztrófavédők és mentők indultak a férfi segítségére, de nagyon körülményesen érkeztek meg.

A segélyhívó diszpécsere a pest megyei Tóalmás helyett, a Nógrád megyei Tolmácsra irányította őket. A két település között 100 kilométer a távolság.

„A hívásfogadó központ hibátlanul működött, egyértelműen emberi mulasztás történt. Az operátor a telefonban félreértette a település nevét és elmulasztotta azt összevetni a bejelentő tényleges pozíciójával, amely információ megjelent az ő monitorján, és amit meg kellett volna tennie” – nyilatkozta az ATV-nek az ORFK szóvivője, Gál Kristóf.

A segélyhívó dolgozóját másnap kirúgták.

„A diszpécser nem hibázott, mert ez egy rendszerhiba. Ő belekényszerült ebbe a szerencsétlen helyzetbe. Ezért e rendszerért – hogy ez így működik – három ember hibáztatható: Bakondi György, Pintér Sándor, és Orbán Viktor” – mondta Leidinger István, pomázi tűzoltóparancsnok az ATV-nek. Szerinte rosszul működik a segélyhívó rendszer ezért szinte mindennaposak a hasonló tévedések.

„Dobogókőn voltak különböző tüzek, mentések, és ott rendszeresen azért megyünk mellé, mert a riasztási rendszerben Dobogókő nem jelenik meg mint önálló település. Rendszeresen úgy jelenik meg, hogy Pilisszentkereszt, és nem találják az utcát” – magyarázta.

A parancsnok elmondta: összehasonlítottak hasonló tűzeseteket, amelyek a segélyhívó rendszer működése előtt és után történtek. Volt olyan hogy 10 perc különbséget tapasztaltak a helyszínre érkezések kötött. Szerinte az lenne a megoldás, ha a hívások a legközelebbi ügyeletre futnának be, mert az ott élő és dolgozók helyismeretével nem tudják felvenni a versenyt Szombathelyen és Miskolcon sem.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink