Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-10 13:31:00

Megvan a közös pont Orbán és Netanjahu „Sorosozásában”

Rövid diplomáciai kellemetlenség adódott Izrael és Magyarország között, ám az érintettek gyorsan rendezték soraikat. Az eset kapcsán viszont ismét kiderült, hogy nem csak a magyar kormánynak vannak súlyos kifogásai Soros György tevékenységét illetően, hanem például a zsidó államnak is.

A Háárec című izraeli lap vasárnap este arról számolt be, hogy a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal kérésére a külügyminisztérium vasárnap visszavonta a budapesti izraeli nagykövet szombaton kiadott nyilatkozatát, amelyben Jószéf Amrani felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a Soros György fényképével futó plakátkampányt, mert az gerjeszti az antiszemitizmust, „szomorú emlékeket idéz fel”, „gyűlöletet és félelmet szít”.

Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője

élesen bírálta Soros Györgyöt, mint aki „folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát”.

Az incidens nem jött jókor: a tervek szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy hét múlva érkezik Budapestre, s látogatása az elmúlt harminc év első izraeli miniszterelnöki vizitje lesz Magyarországon. Az izraeli jobboldal nyomban beleszállt Netanjahuba, mert a nagyköveti nyilatkozat megvédte Soros Györgyöt, akit az Izrael elleni bojkott-mozgalom egyik vezető erejének tekintenek.

Mi bajuk Sorossal?

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület havilapja, a Szombat május végén cikkezett arról, hogy Soros György alapítványai dollármilliókat juttattak az Izrael lejáratásán dolgozó szervezeteknek. Mindez úgy derült ki, hogy 2016 nyarán meghekkelték a milliárdos befektető által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations – OSF) hálózatának internetes rendszerét, és a kinyert bizalmas jelentéseket közzétették a DC Leaks nevű honlapon.

Az alapítvány Arab Regionális Irodájának (ARO) egyik, az elnöki portfóliókat áttekintő dokumentuma szerint a Soros hálózat 2001 óta 14 alkalommal

összesen 2.688.561 dollár támogatásban részesítette az Adalah nevű, magát „független emberjogi szervezetnek” nevező formációt, amely nemzetközi fórumokon több ízben vádolta Izraelt háborús bűnök elkövetésével, és felszólította a világ kormányait, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat a zsidó állammal.

2003-tól kilenc alkalommal, összesen 1.083.000 dollár támogatást kapott a názáreti központú az I’lam palesztin médiaközpont is, amely 2014-ben etnikai tisztogatással vádolta meg Izraelt azt hangsúlyozva, hogy az általuk összegyűjtött „leleplező” dokumentumok „Izrael állam erkölcsi alapjait”, gyakorlatilag a létezéshez való jogát kérdőjelezik meg.

Lehetőleg feltűnés nélkül

A DC Leaks által közzétett tényanyagból világossá vált: Soros György hálózata kerülte a feltűnést Izraelben és a palesztin területeken is, miközben szervezetek kiterjedt rendszerét hozta létre. Kezdetben csak kisebb csoportokat finanszíroztak, amelyek aztán egymást segítve juttatták el üzeneteiket a médiába és a külföldi kormányokhoz. Eklatáns példája ennek a mechanizmusnak az izraeli hadsereg által a dzsenini menekülttáborban megölt civilek ügye, amely kellő médiatámogatással Európában és Amerikában is a kormánykörökig jutott el, mire kiderült, hogy hazugság.

Az e-mailek tanúsága szerint a The Open Society több támogatási projektjének célja, hogy „gátat szabjon Izrael rasszista és antidemokratikus politikájának”.

Ennek eszköze többek között az ENSZ-ben, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban végzett palesztinbarát lobbitevékenység felkarolása, valamint bizonyos arab-izraeli politikai csoportok több tízmillió dolláros támogatása, hogy „az egyre radikalizálódó közvélemény és a jobboldali nacionalista kormány által elnyomott arab kisebbség ügyét védelmezzék”.

A belső jelentésekből nyilvánvaló, hogy az OSF sikerként értékelte, hogy Izrael folyamatos nemzetközi nyomás alá került, és a médiában egyre többen kérdőjelezik meg a zsidó állam demokratikus jellegét. Utóbbit, elsősorban a zsidó „faji törvények” és Izraelnek, mint a zsidók nemzeti otthonának „rasszista” definíciója miatt tekintik indokoltnak.

Rejtett kasszák

A nyilvánosságra hozott e-mail-ekből kiderül, hogy a vonatkozó izraeli szabályozás szerint a kérdéses szervezeteknek fel kellett volna tüntetniük beszámolóikban a külföldi eredetű támogatásokat, de nem tették: legtöbbjük gazdálkodása egyáltalán nem átlátható. És miközben elszántan tevékenykednek Izrael delegitimálása érdekében, szinte semmi figyelmet nem fordítanak a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területeken elkövetett emberi jogi jogsértésekre.

atv.hu

 

 

 

Szavazzon itt a nap kérdésére:

Ajánlom

További belföldi híreink