Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-04 08:16:00

Államtitkár: Nincs napirenden a gimnazisták számának a csökkentése

Palkovics László az atv.hu-nak állítja: nincs napirenden a gimnazisták számának a csökkentése, sem a gimnáziumok bezárása. Az iskolákat nem szabad a választási kampány részévé tenni. Azt mondta, "kismillió olyan tanulmány készül", mint az NGM tavalyi háttéranyaga.

Az oktatási államtitkár tegnap este cáfolta az atv.hu-nak nyilatkozva, hogy egy olyan háttéranyag alapján dolgoznák ki jövőbeni oktatási javaslataikat, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumban készítettek, s melyen arról írnak: csökkenteni kellene a gimnazisták számát.

"Hallottam a háttéranyagról, de nem láttam, kismillió ilyen tanulmány készül, az újságok meg mindenfélét írnak"

- hárította kérdéseinket Palkovics László, aki a Magyar Nemzet erről szóló cikkét találgatásnak nevezte.

"Nem tervezünk semmilyen változtatást a gimnáziumok esetében. Az iskolákat nem szabad a választási kampány részévé tenni" - mondta Palkovics László munkatársunknak arra, hogy Parragh László szerint a gimnáziumoknak túl nagy az elszívó hatása és óriási hiba szerinte, hogy a polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat, noha van olyan vidéki gimnázium, ahol 2,5 tanulmányi átlaggal indítottak első osztályt. Palkovics László azt mondta: nem akarnak gimnáziumot bezárni, nincs napirenden az a kérdés.


palkovics lászló államtitkárPalkovics László államtitkár


Az atv.hu kérdésére, hogy a felvételi rendszeren viszont változtatni akarnak - ő maga nyilatkozta azt, miszerint 2019-től az új nemzeti alaptanterv bevezetésével együtt kötelezővé tennék a középiskolai felvételit - Palkovics László ugy reagált: erre nem azért van szükség, hogy csökkentsék a gimnazisták számát. Másrészt a szakmának kell kidolgozni mindenféle változtatást. Azt szeretnék, hogy a középiskolai felvételiken sztenderdek legyenek a követelmények - tette hozzá. Az államtitkár ezen a ponton idézte Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagóguskar elnökét, aki korábban úgy nyilatkozott: csak akkor lehetne felháborodni a középiskolai felvételiztetésen, ha az elképzelés mögött a férőhelycsökkentés szándéka húzódna meg, és olyan nehézségű feladatsorokat állítanának össze, hogy csak kevés diáknak sikerüljön a felvételi. Azaz, ha adminisztratív eszközzel próbálnák "átterelni" a tanulókat a szakgimnáziumok, szakiskolák felé. "Ha sztenderdek lesznek, ez nem lesz igaz" - állította most az atv.hu-nak Palkovics.

CEU-tárgyalás: "A Velencei Bizottság professzorai végre megértették!"

A professzorok pizitív hangulatban távoztak, meglátjuk persze, mit írnak majd ősszel a jelentésükben - ezt annak kapcsán mondta az államtitkár az atv.hu kérdésére, hogy a Magyar Nemzetet a CEU arról tájékoztatta: pénteken Budapestre érkezett az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, a velencei bizottság küldöttsége, hogy találkozzon a magyar kormány, valamint a Közép-európai Egyetem képviselőivel. A látogatás célja az volt, hogy a bizottság széles körben tájékozódjon, mielőtt véleményt mond a felsőoktatásról szóló törvény 2017. áprilisi – lex CEU-ként elhíresült – módosításáról – derült ki az egyetem a lapnak adott tájékoztatásából.

Palkovics László a legnagyobb eredménynek azt nevezte, hogy

a Velencei Bizottság professzorai "most megértették, miről szól a felsőoktatási törvény módosítása", hogy nincs szó a tanszabadság megsértéséről, hiszen van egy Közép-Európai Egyetem és egy CEU, és ez két jogi személy.

Kérdésünkre, hogy módosít-e a kormány a lex CEU-n a Velencei Bizottság majdani véleményének a fényében, Palkovics László azt mondta, nem látja az okot, hogy miért kellene a törvényhez hozzányulni. De szerinte meg kell várni az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásának a végét, és a tárgyalásokat az amerikai kormányzattal.

Ajánlom

További belföldi híreink