Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-07-04 05:10:00

Pedofilgyanú: 15 kiskorú vallott János bácsira

Tovább nyomoznak a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon korábbi vezetőjének ügyében, akit több mint egy tucat kiskorú vádol szexuális zaklatással. János bácsi augusztus végéig biztosan rács mögött marad, a gyermekotthont pedig belátható időn belül bezárják.

Pedofilgyanú: 15 kiskorú vallott János bácsira

Összesen 15 kiskorú gyermek jelentkezett a hatóságoknál, hogy szexuálisan zaklatta a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója – tudta meg hétfőn az atv.hu.

Tavaly októberben az egész országot sokkolta, amikor az RTL Klub Házon kívül című műsorban a gyermekotthon két volt lakója névvel és arccal vállalva azt mondta, hogy V. János négy, illetve nyolc éven keresztül zaklatta őket.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonnal felfüggesztette állásából a János bácsiként emlegetett férfit, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen. A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája október 24-én rendelte el az intézményvezető előzetes letartóztatását.

Az 56 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 2008 és 2016 között a gondozása alatt álló gyerekekkel, hatalmi viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végzett, illetve őket arra törekedett rábírni. 2007 és 2011 között pedig rendszeresen szexuális abúzusnak tette ki a gyermekotthonban elhelyezett, 18 évesnél fiatalabbakat, és ezzel veszélyeztette erkölcsi, érzelmi fejlődésüket.


Sokkoló, de információnk szerint alapos a gyanú arra nézve, hogy János bácsi legalább két olyan rábízott gyermeket is molesztált, akik a cselekmény idején még a 12. életévüket sem töltötték be.

Sokan hisznek az ártatlanságában

A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban 3–24 éves korú növendékek élnek. Az intézményben kilenc lakóotthon van kialakítva, 5 munkatárs nevel-gondoz 8-12 növendéket egy-egy lakóotthonban. Egy neve elhallgatását kérő volt gyermekotthoni alkalmazott korábban az atv.hu-nak azt nyilatkozta: jót nem tud mondani a volt igazgatóról, rosszat pedig nem mer.

Mindenesetre tény, hogy a volt igazgató és önkormányzati képviselő ellen korábban is megfogalmaztak hasonló vádakat, ám akkor nem lett következménye az ügyeknek. Ugyanakkor az is tény, hogy a Facebook-on létezik egy több mint 250 főt számláló csoport, amely a „Harcoljunk az Igazságért! János Bácsi Ártatlan!!!” nevet viseli, és kiállnak az ex-igazgató mellett.


Közülük többen úgy gondolják, hogy valaki szemet vetett a gyermekotthonnak helyet adó értékes kastélyépületre, amit csak V. János elmozdításával tud megkaparintani.

Mennie kell az otthonnak

Valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy van-e igazságalapja a széles körben elterjedt szóbeszédnek, az ugyanakkor biztos, hogy az ’50-es évek óta működő bicskei gyermekotthon nemsokára bezárja kapuit. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter két hete Székesfehérváron bejelentette, hogy 2020-ig megszűntetik a 200-300 fős, úgynevezett monstre gyermekotthonokat Magyarországon, helyettük legfeljebb 12 személyes lakásotthonok, valamint családias környezetet biztosító, maximum 48 személyes létesítmények jönnek létre – 5,8 milliárd forintért, uniós forrásból.

Az RTL Klub-nak nyilatkozó miniszter arról is beszélt: jelentősen szigorítják a gyermekotthonok vezetőinek kiválasztását, az állami fenntartónak ezentúl több információt kell gyűjtenie a jelöltekről. Balog hangsúlyozta: a döntésben a bicskei történet is benne van. „Egyébként is terveztük, hogy a bicskei otthont bezárjuk, és családias környezetbe, lakóotthonias környezetbe költöztetjük a gyermekeket. Ezt a folyamatot gyorsítottuk fel az ismert esetek hatására” – nyilatkozta Balog.

A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon bezárásának még nincs meg a pontos dátuma, az viszont biztos, hogy a Székesfehérvári Járásbíróság ismét meghosszabbította János bácsi előzetes letartóztatását 2017. augusztus 24. napjáig. A bíróság határozatának alapja a korábbi, az előzetes letartóztatás elrendelésekor és a korábbi meghosszabbításokkor kifejtett indokokkal megegyezik. Azaz továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint, hogy megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást.

A végzés ellen a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentett be – tudta meg az atv.hu.

Ajánlom

További belföldi híreink