Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-30 15:16:00

Copfhúzogatás, jeges locsolkodás: Évszázados tradíciókat változtatna meg az új mozgalom

A „Nem tehetsz róla, tehetsz ellenne” elnevezésű mozgalom kampányt indított az utcai beszólások ellen. hamarosan felvonulás is lesz, hogy annak erejével nyomást tudjanak gyakorolni a törvényhozásra.

Az ATV Start című reggeli műsorának vendégeként Mérő Vera arról beszélt, hogy már az óvodában elindul egy folyamat, amikor a kisfiú meghúzza a kislány haját, és mindezt azzal indokolja, hogy tetszik neki a kislány. Az alapító szerint ez oda vezethet, hogy generációkat szocializálunk ennek az elfogadhatatlan gyakorlatnak az elfogadására.


 


Mérő utalt arra az évszázados hagyományra is, amelynek keretében húsvétkor jeges vízzel öntik le a lányokat, akik hiába sikoltoznak, el kell viselniük, sőt még piros tojással is meg kell jutalmazniuk „támadóikat”.
 
Itt az ideje, hogy ezeket az évszázados tradíciókat átszabjuk! - hangsúlyozta Mérő Vera, aki úgy tapasztalja, hogy fentiek alapot szolgáltatnak a közgondolkodásban egy egyre inkább elfajuló tendenciának. Mint mondta, hazugság az a közvélekedés is, hogy ha egy nő valamire azt mondja hogy nem, akkor valójában azt gondolja, hogy igen.
 
Ami az utcai beszólogatásokat illeti, a mozgalom elindítója a zaklatás kategóriájába sorolja az ilyen jellegű abúzusokat. Ismertette, hogy

eddig több mint ezren – nők, kislányok, de akár férfiak is – írtak már le olyan történeteket, amelyek megbotránkozást váltottak ki belőlük, megalázottságot, vagy a komolyabb agresszivitástól való félelmet, sőt émelyek halálfélelmet éltek át, mivel nem tudták mivé fajulhat egy ilyen utcai zaklatás.

A Mérő Vera által a nők védelmében elindított figyelemfelkeltő kampány célja, hogy a köztudat részévé váljon: ezek az inzultusok büntetendő cselekmények. Mérő elmondása alapján számos külföldi példa van már erre, de a magyar joggyakorlatban is szerepel, hogy büntetést von maga után ez a fajta viselkedés.
 
Az alapító hisz abban, hogy a társadalom képes nyomást gyakorolni a törvényalkotásra, és azt szeretnék elérni, hogy a kormány is vegye komolyan az ilyen ügyeket, és az emberek is figyeljenek egymásra, és ha hasonlót tapasztalnak, lépjenek fel ellene, és tanúskodjanak is adott esetben.
 
A kampány egyik eleme, hogy a panaszosok által leírt történeteket szinkronszínészek mondják fel, és abból videoklipek készülnek. Várható továbbá egy felvonulás is, amelynek részleteiről a „Nem tehetsz róla, de tehetsz ellene” oldalon folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket.

atv.hu

 

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink