Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-24 08:00:00

Ötvös Csöpi pofonjai nyomában

Bár több tucat filmben szerepelt, a többi között a Sándor Mátyás címszereplőjét is megformálta, Bujtor Istvánra a legtöbben még mindig Ötvös Csöpiként emlékeznek. Azt már kevesebben tudják, hogy a „magyar Piedonét” az igazi, vagyis Bud Spencer találta ki. Hogy hogyan, és mikor, az is benne van a Heti Napló Bujtor Istvánra emlékező riportjában.

Az Ötvös Csöpi sorozat a Pogány Madonnával kezdődött. A filmben ezt a szobrot lopják el a Tihanyi Apátság múzeumából.


A Heti Napló riportere L. Dézsi Zoltán most, 37 évvel a forgatás után visszavitte a szobrot az apátságba.

Vele ment Bujtor István fia, Balázs is, aki a Madonnát őrzi, amely egyébként gipszből van, és talán még egy kiló sincs. Vélhetően ez Magyarország legismertebb „ál” művészeti alkotása.

A riportfilm alkotói felkeresték az Ötvös Csöpi sorozat forgatási helyszíneit, így a többi között azt a házat, ahol szerepe szerint Hernádi Judit lakott, vagy éppen azt az éttermet, ahol Bögyös Maca ebédelt, amíg Purci úr a vizet locsolta az ablakra. De megszólal „Kardos doktor”, vagyis Kern András is, aki elmeséli, hogy mi mindent csináltak a stábbal a forgatási napok után (persze hajnalig). Bujtor István öccse, Frenreisz Károly pedig arról mesél, hogy mennyire szólt bele a bátyja a filmzenék szerzésébe. Természetesen a nagy pofonokról is szó esett: az egyik hajdani áldozat, vagyis kaszkadőr meséli el, milyen volt Bujtorral verekedni.

Az is kiderül, hogy melyik volt az a jelenet, amelybe majdnem többen is belehaltak, de végül mindenki megúszta, sőt a kész filmben is benne hagyták a majdnem tragédiába forduló jelenetet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink