Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-06-16 05:10:00

Paks 2: Kik fognak jól járni a beruházással?

Az ellenzék szerint egyértelműen a kormányhoz közeli nagyvállalkozók, Aszódi Attila államtitkár szerint viszont Mészáros Lőrinc csak egy kiragadott példa, ezrek fognak dolgozni a területen.

Paks 2: Kik fognak jól járni a beruházással?

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Roszatom vezetőivel egyeztetett szerda délelőtt az Országházban. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke közölte, a tanácskozáson a felek áttekintették a paksi beruházás állását és egyeztettek a következő időszakban elvégzendő munkáról.


Nem elégedetlen az orosz fél a Paks 2 projekt megvalósításával, a beruházás megy előre – ezt már Aszódi Attila mondta csütörtök reggel az ATV Startban.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem csúszik az engedélyeztetés, egyedül egy dolog gátolta a beruházást, az Európai Bizottság vizsgálata. „Ez most ad egy újabb feladatot, meg kell nézni, hogy hogyan befolyásolja az ütemezést” – fogalmazott. A felülvizsgálat Süli János miniszter dolga.

Elmondása szerint az államközi megállapodás tartalmaz egy szándéknyilatkozatot arról, hogy a projekt megvalósítása során 40 százalék legyen a magyar beszállítók aránya. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezt nem úgy kell érteni, hogy csak magyar tulajdonban levő cégek vehetnek ebben részt, hanem Magyarországon tevékenykedő cégek.

Haverok biznisze?

A műsorvezető emlékezette Aszódit, hogy sajtóhírek szerint Mészáros Lőrinc az Opimuson keresztül 45 százalékos tulajdonos lett egy nukleáris beruházásokkal foglalkozó cseh cég magyar leányvállalatában, és tervbe van véve, hogy az anyavállalatban is tulajdont szerezzen.

Az államtitkár erre úgy reagált: számos világcéget lehetne említeni – a GE-t, a Siemens-t, az Alstom-ot – amelyek nagyon intenzíven érdeklődnek a projekt iránt. „Természetesen magyarországi cégek is érdeklőnek. (…) Egy nyílt verseny lesz, nyílt szabályokkal” – tette hozzá Aszódi, aki szerint Mészáros esete csak egy kiragadott példa. Egy erőmű megépítése nagy munka, rengeteg beszállítóra és munkára van szükség, ezért csúcs-időben akár nyolcezer ember dolgozhat majd a területen, fogalmazott.

Krug Emília egy másik példát is említett. Az LMP társelnöke hétfőn a paksi bővítés leállítására szólította fel a kormányzatot, a beruházásnak ugyanis szerinte az az egyetlen célja, hogy az uniós pénzek elfogyta után is legyen miből "etetnie" saját oligarcháit. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke sajtótájékoztatóján összegezte az MVM, az atomerőmű és a Paks 2 bővítéshez kapcsolódó média- és reklámköltéseit. Azt mondta: többek között


Habony Árpád összesen több mint 1,3 milliárd forintot kapott, Csetényi Csabához 480 millió, míg Andy Vajnához 324 millió forint jutott el.

„Összekeverik a szezont a fazonnal” – válaszolta erre Aszódi Attila, aki leszögezte: Paks 2 teljesen független az MVM-től és a Paksi Atomerőmű Zrt.-től. Elmondása szerint Paks 2 kevesebb mint 100 millió forintot költött kommunikációra és a lakosság tájékoztatásra, és hozzátetette: az MVM nem az ő dolga.

Kivel fog seftelgetni a Roszatom?

Aszódi Attila után Hadházy Ákos, az LMP társelnöke volt a vendége az ATV Startnak, aki elmondta: azok biztosan jól fognak járni a projekttel, akik betont és követ tudnak szállítani. „Ebből ma az egyik piacvezető a miniszterelnök úr édesapja” – hangsúlyozta a politikus.

„Rengeteg pénzt elköltünk, és ebből egyetlen egy városban lesz néhány évig rengeteg munka. De nincs annyi hegesztő Magyarországon, hogy 3-4 évig több ezer hegesztőt alkalmazzunk, hanem külföldről kell behozni.


Tehát ezt a pénzt külföldnek adjuk” – magyarázta az aggályait Hadházy, aki ugyanakkor elismerte, hogy a paksi térségben néhány évig valóban sok munkahely lesz. 

A politikus azt is kifogásolta, hogy Aszódi úgy fogalmazott, hogy az orosz fővállalkozó fogja eldönteni, hogy kivel dolgozik majd együtt. „Nem tudjuk, hogy a Roszatom kivel, hogy fog seftelgetni” – mondta. Sérelmezte azt is, hogy a miniszterelnök vejével jó viszonyt ápoló VHB nevű cégnek már most irodája van a paksi atomerőművön belül.

„Abból a 4200 milliárd forintból egy hatalmas gazdaságélénkítő programot lehetne csinálni, és ha ezt olyan dolgokra költenénk, aminek értelme van, akkor sokkal több embernek tudnánk munkát adni” – zárta a témát az ellenzéki politikus.

atv.hu

 

 

 

Szavazzon itt a Nap Kérdésére

További belföldi híreink