Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-19 06:56:00

Megszólalt a Topház egyik dolgozója: Erkölcsileg tönkretettek minket

A gödi speciális otthon munkatársai úgy érzik, őket tették felelőssé az intézményben uralkodó állapotok miatt, miközben a munkavégzés alapvető feltételeit sem biztosítják számukra. Azt üzenik: szeretik a gyerekeket, és soha nem ártanának nekik. Ugyanakkor elismerik, hogy lenne min változtatni.

Ahogy arról az atv.hu is több cikkében beszámolt, a Magyarországon és az Egyesült Királyságban működő Mental Disability Advocacy Center (MDAC) május elején közzétett jelentése szerint a 220 fogyatékossággal élő embert ellátó bentlakásos intézményben, a gödi Topházban tett áprilisi látogatásukkor


rossz higiéniai körülményeket, indokolatlan fizikai korlátozást, továbbá alultáplált és ellátatlan sebektől szenvedő gondozottakat találtak.

A jelentés óriási vihart kavart a hazai közéletben, sőt, több külföldi lap is tényként írt arról, hogy a magyarországi otthonban embertelen körülmények között tartják a betegeket. Közben az EMMI rendkívüli vizsgálatot indított az ügyben, és közölték: elfogadhatatlannak tartják az intézményben történteket. Ezt követően azonnal felfüggesztették az intézmény igazgatóját, és ideiglenesen új vezetőt neveztek ki.

„Amit láttak, az nincs”

A meglehetősen kemény minisztériumi közlemény után azonban elkezdett puhulni a kormány intézménnyel kapcsolatos álláspontja, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár közlése szerint


a speciális otthonban készített fényképek nem alapozzák meg azokat a súlyos megállapításokat, amelyek megjelentek a sajtóban.

„Amit az MDAC vélt látni, az nincs. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a szervezet engedély nélkül ment be, illegálisan fényképezett, nem volt joga ahhoz, hogy a gyerekek beleegyezése nélkül róluk fotót készítsen, és azt a gyámok engedélye nélkül közzétegye. Jogsértésen keresztül nincs jogérvényesítés” – fogalmazott az államtitkár. Ugyanakkor arról is beszélt: a vizsgálatokból látni, hogy vannak nehézségek a gödi otthonban.Van tennivaló az otthonban

Hasonló álláspontot képvisel a gödi otthonba az EMMI által kirendelt szakértő is, aki több napon keresztül vizsgálódott az intézményben. Papp Ágnes egyenesen úgy fogalmazott: semmi alapja nincs a gödi Topházat ért vádaknak, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nincs tennivaló a speciális otthonban.

Az M1-nek adott interjújában elmondta, hogy a vizsgálat során szülői értekezletet is tartottak, amin egyetlen szülő sem jelezte, hogy kivenné gyermekét az intézményből. A szakértő arról is beszélt, hogy


az otthonban dolgozók nagyon fel vannak dúlva, dühösek és kikérik maguknak az állításokat, elmondásuk szerint a legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat.

40 betegre 2 ápoló

Tegnap az atv.hu-nak megszólat az intézmény egyik dolgozója, dacára annak, hogy nem szabadna nyilatkozniuk. Ennek megfelelően nem is adta a nevét az általa elmondottakhoz, azt ugyanakkor leszögezte, hogy – hozzá hasonlóan – a Topház minden dogozója rendkívül csalódott a sajtóban megjelent hírek miatt, és értetlenül állnak az előtt a boszorkányülés előtt, ami lehet, hogy nem ellenük irányul, de rajtuk csapódik le.


Azt a szakdolgozó is elismerte, hogy az otthonban vannak problémák, ugyanakkor határozottan az az álláspontja, hogy azokat nem a munkatársak generálják, hanem alapevő rendszerhibák okozzák.

Hogy tisztább legyen a kép: egy osztályra nagyjából 40 beteg jut, akiket mindössze 2 munkatárs felügyel. Állítása szerint ugyanezt a munkát korábban 6-8-an végezték. A lakók között van, aki magatehetetlen, van, aki ön- és közveszélyes.

Hangsúlyozta: alapesetben ennyi emberrel csak az őrzést, felügyeletet lehetne elvégezni, ennek ellenére maradéktalanul ellátják az ápolási-gondozási munkákat is, még ha ez sokszor a magánéletük rovására megy. Ezen felül folyamatos programokat, foglalkozásokat biztosítanak a betegeknek: kirándulásokat, nyaralásokat szerveznek nekik, bábszínházba, vagy éppen könyvtárba viszik őket. Ezek által is próbálják integrálni a lakókat a társadalomba.

Embertelenség, vagy erőn felül teljesítés?

Adódik ugyanakkor a kérdés, mi a helyzet azokkal állításokkal, miszerint a lakók alultápláltak, koszosak, korlátozva vannak fizikailag és egyeseken ellátatlan sebek éktelenkednek, ráadásul ezeket az állításokat fotók is alátámasztják. A portálunknak nyilatkozó szakdolgozó szerint ezeknek a nagy része manipuláció.


Az egyik képen például az látható, ahogy egy kislány egy sárga rács mögött áll, azt az érzést keltve, hogy a gondozott be van zárva a szobájába. Az otthon munkatársa állítja, a civil szervezet fotósa kérte meg a lányt, hogy a felvétel kedvéért álljon be a léces rács elé, miközben ő a szobából lefotózta.

A rácsoknak a dolgozó szerint praktikus okai vannak: azokhoz a szobákhoz szerelik fel, amikben magatehetetlen betegek fekszenek, éppen a testi épségük megőrzése érdekében, hogy az ön- és közveszélyes betegek ne tudjanak bejutni hozzájuk, ne tudják őket bántani. Ez is a legfőbb problémához vezethető vissza: drámaian kevés a munkatárs, nem tudnak minden pillanatban figyelni a lakókra.


A dolgozó elmondása szerint vannak olyan betegek, akiknél folyamatosan fennáll annak a veszélye, hogy kárt tesznek magukban vagy másokban: földhöz vagy falhoz verik magukat, tépik a saját fülüket vagy marják az arcukat, sebeket okoznak magukon.

Elkerülhetetlen, hogy az ilyen lakóknak védőeszközt tegyenek a fejükre, testére, egyes esetekben korlátozzák a fizikai szabadságukat. Azt ugyanakkor leszögezte: ezek soha nem azért történnek, mert a dolgozók kegyetlenek lennének, vagy a saját kényelmüket helyeznék előtérbe.


Alultápláltság, ellátatlan sebek

Forrásunk szerinte óriási probléma, hogy olyanok alkotnak véleményt az ügyről, akik még soha nem láttak halmozottan sérült embert. „Eleve megrázó egy kívülállónak, amikor szembesül azzal, hogy élnek köztünk ilyen emberek” – fogalmazott. Példaként említette, hogy ránézés alapján ráfogják egy izomsorvadásos, táplálékfelszívódási gondokkal küzdő vagy mozgásképtelen betegre, hogy éheztetve van miközben – állítja – minden alkalommal bőségesek az étkezések, soha nem maradnak éhesen a lakók.

A speciális otthon munkatársa kitért a kezeletlen sebek és a higiéniás problémájára is, amit szintén azzal magyarázott, hogy nagyon kevesen vannak: hiába látják el valakinek a sebét, ha pár perc után letépi a kötését.


Azt pedig egyenesen felháborítónak és egyúttal megalázónak tartja, hogy azzal vádolják a munkatársakat, hogy ők ejtik a sebeket a betegeken.

Hangsúlyozta: mindenki a legnagyobb szeretettel és lelkiismeretesen viszonyul a gondozottakhoz, amit szerinte az bizonyít a legjobban, hogy nem hagyják magukra őket, miközben lényegesen jobb fizetésért bármikor el tudnának helyezkedni külföldön, vagy más hazai egészségügyi intézményekben.

A dolgozók viszik el a balhét?


„Olyan érzésünk van, mintha minden felelősséget ránk akarnának zúdítani, és mélységesen fel vagyunk háborodva, hogy senki nem állt ki mellettünk. Anyagi megbecsülést nem nagyon kapunk, de legalább erkölcsileg ne tettek volna minket tönkre. Ez lelkileg nagyon megterhelő, nem azt vártuk, hogy így fognak bánni velünk” – fogalmazott a szakdolgozó.

Hozzátetette: nem azért dolgoznak, hogy bárki megköszönje a munkájukat, de az megrázó, amikor épp az ellenkezője történik: igazságtalanságok miatt bélyegzik meg őket. Egy a gödi Topházban gondozott fiatalember édesanyja a Heteknek korábban úgy nyilatkozott: a brutális viszonyokat a kevés ápoló ugyanúgy megszenvedi, mint a sok ápolt, akiknek a 90 százaléka még beszélni sem tud, miközben az ellátás elemi feltételei is hiányoznak.

„Mit kellene tenniük, amikor nagytermetű, agresszív betegek nekimennek a társaiknak és a gondozóiknak? Vagy mi legyen azzal a gyerekkel, aki elmebeteg, nem is itt lenne a helye, és lelöki kerekesszékes társát a lépcsőn?” – tette fel a kérdést a szülő a betegek kikötözésére vagy bezárására utalva. Hasonlóan az atv.hu-nak nyilatkozó munkatárshoz azt mondta: kényszerzubbonyt nem látott Gödön, miként bántalmazást vagy éheztetést sem, és elmondása szerint az elérhető intézmények között a Topház még színvonalasnak számít.

 

 

Szavazzon itt a nap kérdésére

További belföldi híreink