Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-10 12:29:00

Nemzetbiztonsági bizottság: Nincsenek terhelő információk Orbánról

A titkosszolgálatok az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát arról tájékoztatták: Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban semmilyen terhelő adat, információ nem áll rendelkezésre. Erről számoltak be a szerdai zárt ülés után a testület tagjai a sajtónak.

Az MSZP múlt pénteken jelentette be: kezdeményezik, hogy a nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt; miután a volt miniszterelnök két alkalommal is azzal vádolta meg a jelenlegi kormányfőt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt.


gyurcsány ferencGyurcsány Ferenc
A meghívásra a Fidesz közleményben úgy reagált, hogy az MSZP és Gyurcsány rendezze a belső háborúit egymás között. Gyurcsány Ferenc közleményében azt írta, akkor vesz részt a bizottsági ülésen, ha Orbán Viktor is ott lesz. Ha nem így lesz, akkor minden a birtokában lévő információról személyesen, hivatalosan tájékoztatni fogja a nemzetbiztonsági bizottság elnökét.

"Biztonsági kockázat nem merült fel"

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a jogállamiságot és a parlamentarizmust nem tisztelve, sem a kormányfő, sem Gyurcsány Ferenc nem jelent meg a testület ülésén. Kiemelte: szerettek volna fontos kérdéseket feltenni a nemzet szuverenitását érintően, s tisztázni az elmúlt hetekben elhangzott állításokat.

Az ülésen jelen lévő szolgálatok vezetői azt a tájékoztatást adták, 1990 óta hivatalban lévő magyar miniszterelnökkel kapcsolatban a nemzeti szuverenitást érintő biztonsági kockázat nem merült fel - mondta a bizottság elnöke.
orbán viktorOrbán Viktor
Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja is megerősítette, a titkosszolgálatok azt mondták: a miniszterelnökkel kapcsolatban semmilyen terhelő adat, információ nem áll rendelkezésre. A jobbikos politikus úgy véli Gyurcsány Ferenc "hazudott vagy szélhámoskodott". Mirkóczki Ádám felvetette:


ha Gyurcsány Ferenc valóban rendelkezik terhelő információval akkor hivatali ideje alatt, vagy azóta képviselőként mire várt, s vár jelenleg is.

Az LMP-s Szél Bernadett felszólította Gyurcsány Ferencet, ha valóban vannak bizonyítékai, azt az egész bizottság előtt mutassa be. A fideszes Németh Szilárd úgy vélekedett: a Gyurcsány Ferenc által elkezdett ügy nem a nemzetbiztonsági bizottságra tartozik, hanem "orvosi eset".

Gyurcsány kénytelen lesz Molnárt tájékoztatni

A szerdai zárt ülés kezdete után Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján felidézte: a testület ülésének egyik napirendi pontja az lett volna, hogy Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc jelenlétében szembesül azokkal az információkkal, amelyekről a DK elnöke korábban beszélt.


Mivel Orbán Viktor "nem vállalta a szembesítést", Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági bizottság elnökét tájékoztatja majd

- tette hozzá Gréczy Zsolt. A bizottság elnöke ennek kapcsán azt mondta, még nem egyeztettek a részletekről, de biztos nem négyszemközti lesz a találkozó Gyurcsány Ferenccel. Annak hivatali helységben kell lennie, ahol biztosított a minősített iratkezelés, a titoktartás, s jelen kell lennie egy jegyzőkönyvvezetőnek, aki jegyzőkönyvet készít a találkozón elhangzottakról - fejtette ki.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink