Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2017-05-05 15:39:00

Itt az LMP „ügynöklistája”: Fideszesek, kormánytagok, diplomaták

Listát állított össze a Lehet Más a Politika (LMP) azokról a fideszes kormánytagokról és diplomatákról, akik a párt szerint az ügynökakták nyilvánosságának hiányában Oroszországhoz fűződő és rendszerváltás előtti múltjuk miatt akár kockázatot is jelenthetnek Magyarország nemzetbiztonságára – írja az index.hu.

Itt az LMP „ügynöklistája”: Fideszesek, kormánytagok, diplomaták

Mivel az ügynökakták továbbra sem nyilvánosak, a párt jogászai azokat vették górcső alá, akiknél életrajzuk alapján vagy fennáll a gyanú, hogy kapcsolatban álltak „a végső soron Moszkvából irányított" kommunista titkosszolgálattal, és/vagy kockázatot jelenthet, hogy a Szovjetunióban tanultak külügyi vagy katonai vonalon.

A nagy többség a moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén (MGIMO) diplomázott a szovjet időkben, amit a kormánymédiában az elmúlt hónapokban KGB-keltetőnek, elvtársképzőnek, KGB-toborzóhelynek neveztek. A lista szereplői, legalábbis túlnyomó többségük pozíciójukból fakadóan nemzetbiztonsági átvilágításon ugyanakkor már átesett.

Az a gyanús, aki nem gyanús

Leginkább a Külgazdasági és Külügyminisztérium „fertőzött”, nyolcan is felkerültek a listára, akik Szijjártó Péter munkáját segítik. Van közöttük egy államtitkár, három helyettes államtitkár, és négy nagykövet. A Belügyminisztérium két „gyanús” helyettes államtitkárral, a Miniszterelnökség pedig a korábban munkásőr Zoltai Gusztáv-val, és a kormányfő külpolitikai főtanácsadójával, Czukor Józseffel dicsekedhet ebben a mezőnyben.

A Köztársasági Elnöki Hivatalnál két igazgatóságnál is vannak Moszkvában végzettek: egyikük a KEH Külügyi Igazgatóságának igazgatója, míg másikuk a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink